31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EMT: 4G võrgu litsents võiks olla tasuta

3G-st oluliselt suurema andmesidekiirusega 4G litsentsid võiks riik väljastada tasuta, et võimaldada enam investeerida võrgu väljaehitamisse, leiab EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor ning juhatuse liige Tõnu Grünberg.

„Ühekordne ostuhind võiks olla madal või puududa, sest see tagaks meie võime investeerida,“ kommenteeris Grünberg majandusministeeriumis tööjärgus oleva 4G litsentside võimalikku maksumust. Kui GSMi ehk 2G litsents oli tasuta, siis 3G litsents maksis operaatorile 70 mln krooni, mida pidas arendusdirektor uue põlvkonna võrgu puhul kalliks.

„Tegelikult maksame igal aastal nii 2G kui 3G ja hakkame maksma ka 4G kasutamise eest riigilõivu,“ põhjendas ta teise asjana, miks ei peaks ühekordse litsentsi eest maksma.

Selleks, et Eesti püsiks telekommunikatsioonis maailma tasemel, mis on väga tähtis infrastruktuuri osa infoühiskonnas, peaks Grünbergi ütlusel raha minema samasse sektorisse tagasi. „Mingisugused nõuded võiksid olla, aga et meilt ei võetaks seda raha lihtsalt ära,“ toonitas ta.

Grünbergi hinnangul võiks 4G võrgu väljaehitamine neile umbes sama palju maksma minna, kui see oli nii 3G kui ka varasemate võrkude puhul, ka tugijaama tööraadius on suuresti sarnane 3G-le. „Samas oleks vaja tuhandeid tugijaamu tööle panna üle Eesti, mis kõik võtab üsna suure raha,“ märkis ta.

Lõppkokkuvõttes sõltub Grünbergi sõnul investeeringu lõplik maksumus sellest, mida taotleda, kas katta kogu territoorium või konkreetsed punktid. „Siiamaani ei ole isegi veel 2G valmis, 3G-st rääkimata,“ ütles Grünberg, kuigi uue põlvkonna andmesidet saaks paralleelselt nendega arendada.

Grünberg pidas tõenäoliseks, et juba järgmisest aastast võiksid litsentsid kättesaadavad olla, kuigi see võiks olla juba sel sügiselgi. „See on põhimõtteliselt ministeeriumi ja tehnilise järelvalveameti otsus,“ sõnas ta. „See ei ole otseselt väga keeruline protsess.“

„Meile küll meeldiks, et mida varem, seda parem, sest see annab selguse. Praegu ei ole mõtet mingeid plaane teha. Me ei tea, mida meilt nõutakse, kui kalliks see läheb. Kui see selgub, siis saame hakata atra seadma,“ rääkis Grünberg, kui kiiresti peaks riik võimaldama 4G litsentside müüki.

4G andmeside puudutaks Grünbergi sõnul suures osas kõiki Eestis elavaid inimesi. „Täna on ju sülearvutites ja mobiiltelefonides juba andmeside sees,“ rääkis ta. Kindlasti leidub tema sõnul ka koduseid inimesi, kes uue põlvkonna võrku ei oska hinnata, aga pigem inimesed ikkagi ainult kodus ei istu. „Ka üks variant on 4G lahendusega pakkuda maapiirkonnas kiiret andmesidet,“ lisas ta.

„Megabiti hind on ka kindlasti odavam sellisel uuel põlvkonnal, kuna saab sama raha eest rohkem andmeside mahtu pakkuda,“ tõi Grünberg välja veel positiivseid külgi.

Taust:

4G/LTE põhineb LTE (Long Term Evolution) raadiotehnoloogia ja SAE (System Architecture Evolution) põhitehnoloogia jaoks valmistatud 3GPP standardil.

Tänu GSM-ist (2G) ja 3,5G-st oluliselt suuremale andmesidekiirusele võimaldab 4G andmemahukate ja kiiret andmesidet nõudvate teenuste kasutamist. 4G sobib hästi meedia- ja suhtlusteenuste kasutamiseks, kus iga sekund etendab olulist osa.

allikas: EMT

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755