23. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SMS-teenuseid pakkuv Fortumo laieneb kiiresti

Mobiilteenuste isetegemist pakkuv Mobi Solutionsi tütarettevõte Fortumo on käsile võtnud jõulise laienemise, milles näeb ettevõtte juht Martin Koppel edupanti teiste samalaadsete ettevõtete ees. Aasta lõpuks võib riike olla 35.

„Fortumo sarnaseid lokaalseid ettevõtteid on viimase aasta jooksul tekkinud, aga me näeme enda tugevusena kindlasti regioonide katvust,“ rääkis Koppel. „Kui vaadata kõiki sarnaseid pakkujaid, siis kindlasti katame meie Kesk- ja Ida-Euroopa ning Aasia regioonis kõige paremini. Ühtset katvust ei ole kellelgi.“

„Päris paljud rahvusvahelised ettevõtted on ise huvi üles näidanud koostööle,“ ütles Koppel, kellel sõnul on saanud tänu kahe-kolmel koostööprojektile Lääne riikides võimalikuks teenuse pakkumine mitmes riigis korraga. „Ida-Euroopa ja Aasia ning Okeaania rindel me ikkagi liigume praegu natuke aeglasemalt, riik-riigi haaval,“ lisas ta.

Põhiline koostööpartner Skandinaavias ja Aasias on Koppeli ütlusel Ericssoni tütarfirma, aga on ka terve hulk kohalikke ettevõtteid, kes tunnevad väga hästi turgu. „Senimaani oleme läinud hästi tugevalt mudeliga, et võtame endale partneriks ettevõtteid, kes tunnevad kohalikku turgu, sealset regulatsiooni ja saavad meid nendes riikides aidata,“ selgitas ta.

Kui veel mõni aeg tagasi oli kuu keskmine käive 2,8 mln krooni, siis Koppel usub, et septembris oli käive juba suurem. „Kui me liigume samas tempos ja järsku kasvu ei tule, siis käive eelmise aastaga võrreldes kasvab tänavu ümmarguselt 300 protsenti,“ prognoosis ta. Koppel rõhutas, et hiljuti liitunud riigid alles hakkavad käivituma ja kindlasti ei hakka tänavune Lääne-Euroopa turgude käive domineerima olemasolevate riikide üle.

„Oleme jooksvas plussis,“ rääkis Koppel pea kahe aastase ettevõtte kohta. Kas aasta lõpuks tuleb kasum või kahjum, sõltub Koppeli hinnangul paljudest asjadest, ka sellest, kuidas oma tegevusega edasi liigutakse sel ja järgmisel aastal. „Suhteliselt reaalne võimalus on väga tagasihoidlikult tegutsedes jõuda nulli, aga pigem mitte. Me oleme suhteliselt kasvufaasis, kus investeeritav raha ei tule veel täies mahus tagasi,“ põhjendas ta.

Plaanivad agressiivset laienemist

Tänavu võttis Fortumo Koppeli sõnul eesmärgiks suhteliselt agressiivselt laieneda, kusjuures viimases ringis laieneti üheksasse Lääne-Euroopa riiki. Plaan on laieneda veel nii Lääne- kui Ida-Euroopas kui ka Aasias, samuti Venemaal. Riikide arv võiks aasta lõpuks kasvada 35-ni. „Üks järgmise aasta fookus on venekeelne kontingent ehk kõik idabloki riigid,“ märkis Fortumo juht. Samas nentis ta, et aasta jooksul on lisandunud palju riike ja hetkeks peab hoo maha võtma, et mitte kokku joosta.

Kas konkurente on? „Oleneb, keda konkurendiks pidada. Igas valdkonnas on. Ja neid on väga palju,“ vastas Koppel. Tema sõnul tahab Fortumo oma teenust pakkuda pigem väiksematele, arenevatele ettevõtetele. „Täna me kindlasti Facebooki või millegi sarnase poole ei lähe. Selleks peaksime arvatavasti Silicon Valley´s olema, et sellist asja teha,“ arvas Koppel.

Iga kuu kasvab teenuse kasutajate hulk Koppeli ütlusel hinnanguliselt 15-25% ja uutes riikides oodatakse vähemalt kaks korda suuremat kasvu. „Kuna tegemist on tasuta teenusega, siis kasutajate kasv ei ole võrdne käibe kasvuga,“ kommenteeris ta. „Ise peame Fortumot pika saba mudeliks, kus hinnanguliselt 5-10% on ettevõttele tulutoovaid kliente. Ülejäänud ehk pikk saba on sellised, kes midagi teevad, aga nad ei ole otseselt edukad,“ lisas ta.

Tänasel päeval rahastab Fortumo Koppeli sõnul ettevõtte kasvu ise. „Kui vaadata tulevikku, siis on erinevaid stsenaariume, millest üks võiks olla see, et raha kaasatakse riskikapitalistidelt,“ märkis ta. „Erinevate osapooltega on antud teemat arutatud, aga ühtegi kaasinvestorit hetkel ei ole.“

MTV Networks Baltici operatsioonide juht Aleksandras Balciunas ütles, et nad ei suhtle küll otse Fortumoga, vaid emaettevõttega, pakkudes mobiilihelinate allalaadimise teenust. „Me kasutame nende teenuseid, kuna nad on usaldusväärsed ja positiivsed partnerid. Nii et me oleme nende teenuse kvaliteediga päris rahul,“ rääkis Balciunas.

Taust:

Fortumo eesmärgiks on teha mobiiliteenuste loomine lihtsaks, kõik saavad luua oma SMS-teenuse 5 minutiga ja nende kasutamise pealt raha teenida.

Mobi Solutionsil oli mullu käive 23,7 mln krooni ja kasum 2,9 mln krooni. Aasta lõpu seisuga oli 24 töötajat.

Fortumol oli mullu käive 3,5 mln krooni, mis kasvas aasta varasemaga võrreldes üle 6 korra. Puhaskahjum oli 954 957 krooni. Aasta lõpu seisuga oli 14 töötajat.Tänase päeva seisuga on Fortumol 26 818 teenusepakkujat, kes on loonud 71 244 SMS-teenust 26 riigis. Arendustegevus on asunud kogu aeg Eestis, Tartus.

Ettevõte omanikud:

Mobi Solutions OÜ 77,4% (Rain Rannu, Veiko Raime, Veljo Otsason, Linnar Viik, Janek Pello, Lauri Kinkar, Silja Mikli, Mobi Solutions OÜ)

Good Times Company OÜ 12% (Rain Rannu)Veljo Otsason 8%Martin Koppel 2,6%

Allikas: Mobi Solutions OÜ, Fortumo OÜ

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755