25. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

California seab teleritele energiatarbimise piirangud

Osariik kehtestab esimesena USAs elektrit neelavatele suurtele teleritele energia kokkuhoiu huvides piirangud, elektroonikatööstuse arvates toob see aga kaasa hinnatõusu ja töökohtade kadumise.

Osariigi energiakomisjon avalikustas eelmisel nädalal piirangukavad tulemaks toime kasvava elektrinõudlusega, kirjutas Los Angeles Times. Alates 2011. aastast on lubatud vaid energiasäästlike mudelite müük, veelgi rangemad piirangud jõustuks 2013. aastal. Elanike elektritarbimisest läheb kümnendik suure ekraaniga telerite arvele. Komisjoni väitel oleks kokkuhoid elektriarvetes 8,1 mld dollarit kümne aasta jooksul ehk 30 dollarit ühe teleri kohta aastas. See aitaks vältida Californias uute elektrijaamade rajamist paljalt selleks, et inimesed võiksid vahtida „American Idolit” ja muid TV-showsid.

Komisjoni hinnangul saaks ära jätta ühe suure maagaasil töötava jaama ehituse. Keskkonnakaitsjad tervitasid meedet, majandusharu huve esindav Koduelektroonika Assotsatsioon mitte. Televiisoritootjaid, müüjaid ja paigaldajaid ühendava grupi esindaja Doug Johnsoni sõnul tuleks poeriiulitelt koristada veerand praegu pakutavaist telerimudeleist, see tõstaks hindu, sunniks valdkonna ettevõtteid äri kinni panema ja kaotaks töökohti. Osariigis keelatud mudeleid aga ostetaks interneti teel mujalt, jättes kohalikud jaemüüjad ilma klientidest ning osariigi ja kohalikud võimud käibe- ja ettevõtte tulumaksust. Grupi liikmesettevõtted töötavat niigi energiatõhususe nimel, soovivat seda aga teha vabatahtlikus korras.

Paljud mudelid on siiski juba praegu kooskõlas 2013. aasta rangema energiatarbe piiranguga. Californias alates 1975. aastast kehtestatud elektroonika ja ehitiste elektritarbimise piirangud on võimaldanud hoida tarbimist inimese kohta kolmekümne aasta jooksul ligikaudu samal tasemel, kui mujal riigis on see samal ajal 50% kasvanud. Siiski peab osariik nõudluse katmiseks 30% elektrienergiast importima.

40-tollised ja suuremad vedelkristall- või plasmatehnoloogiat kasutavad telerid on viimastel aastatel laialt levinud. Taoline plasmateler tagab suurepärase pildi, kuid tarbib vanamoodsast kineskooptelerist üle kolme korra rohkem elektrit. Elektritarbimise piirang on algselt mõeldud kuni 58-tollise diagonaaliga teleritele, suuremate suhtes kavatseb seadusandja midagi ette võtta tulevikus. Kuberner Arnold Schwarzenegger avaldas energiakomisjoni kavale toetust.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755