27. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teeni vähemalt 10 miljonit dollarit uue tõhusa elektripirniga

Üldlevinud, kuid väga ebaefektiivne 60-vatine pirn nõuab hädasti uuendust ja äsja oli Hollandi Philips esimene ettevõte, kes asus pretendeerima uue tõhusama valgusallika eest välja pandud 10 mln dollarisele USA valitsuse preemiarahale.

Konkursil eduka võistleja jaoks on 10 mln dollarit kaunis tühine summa võrreldes potentsiaalsest tuleviku müügist teenitavaga, kirjutas New York Times.

L-preemia sealmaal enimkasutatava elektripirni mõõdu uue energiasäästliku versiooni eest on välja pannud USA energeetikaministeerium. Philipsi variandi katsetamine võtab ligi aasta. Oma avalduses kinnitas Philips Lighting` üksuse juht Rudy Provoost oma toodet täitvat või ületavat kõiki preemiakriteeriume.

Praegu käib USAs pool kogu valgustusest 60W hõõglampidega, mida aastas müüakse 425 mln tükki. Ministeeriumi hinnangul saaks kõigi nende LED-ekvivalentidega asendamisel aastas kokku hoida küllalt energiat 17,4 mln kodu valgustamiseks ja CO2 paisataks õhku 5,6 mln m3 vähem.

Valgustuspirnid on aastakümneid sarnanenud igiammu Edisoni poolt leiutatuga, kolme aasta pärast jõustuvad uued energiastandardid aga on tööstusharus tekitanud viljaka innovatsiooniperioodi.

Hõõglambi valguse asendamine samaväärse, kuid efektiivse ja soodsa hinnaga valgustiga on põhieesmärk. Praeguse riikliku konkursi tingimuste kohaselt peab valgustugevus ja selle värvus olema sama 60W hõõglambiga tarvitades samas vaid 10W elektrit ning tööaeg peab olema üle 25 000 tunni ehk praegusest 25 korda rohkem.

Majandusmuresid arvestades on seatud nõudmine vähemalt 75% ulatuses tootmisest või koostamisest Ühendriikides. Praegused LED pirnid loetletud kriteeriume ei täida. „Oleme tagasi lükanud umbes 25 kohutavat toodet,“ rääkis ministeeriumi programmijuht James R. Brodrick, „pakendil lubatakse võrdset valgust 40W hõõglambiga, tegelikkuseks osutub 20W.“

Riiklikud energeetikud on välja pannud ka 5 mln dollarise preemia LED-reflektorlambi loojale, ühtki sellist tööd pole veel esitatud. Plaanis on ka preemia täiesti uuele „XXI sajandi lambile,“ mille tingimusedki pole veel teada.

General Electric, kes koos Philipsi ja Osram Sylvaniaga on maailma suurimate valgustitootjate hulgas, lubas oktoobris välja tuua uue LED-mooduli, mis teeks lihtsamaks traditsiooniliste valgusallikate sellega asendamise. Kuigi LEDi tänini räige hinna alandamisest on olnud palju optimistlikku juttu, pole tee sinnani sugugi selge. Lootus on masstootmise efektil.

Philipsi valgustite innovatsioonijuhi Kevin Dowlingi sõnul on kindel LEDi muutumine taskukohaseks võimaluseks, pikas perspektiivis rääkis ta võimalikust hinna langetamisest 4-5 korda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755