3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Möödus 50 aastat esimese arvuti käivitamisest Tartu Ülikoolis

Esmaspäeval möödus 50 aastat päevast, mil toonases Tartu Riiklikus Ülikoolis kävitati esimene arvuti, mis oli siis ka ainus Eestis.

"Arvuti saabumisel ülikooli loodi selle käigushoidmiseks ja seda kasutada soovijate teenindamiseks ülikooli arvutuskeskus. See oli koht, mis pakkus üliõpilastele, õppejõududele ja teaduritele pikki aastaid abi arvutiga suhtlemisel ning teadus- ja uurimisprobleemide lahendamisel," rääkis arvutiteaduse instituudi juhataja Tiit Roosmaa. Tema sõnul muutus arvutuskeskuse roll oluliselt 1980ndatel, kui laialdaselt hakkasid levima personaalarvutid.

Eesti esimest arvutit nimega Ural enam olemas pole, sest see rändas 1970. prügimäele. Tartu Ülikooli matemaatika-informaatikateaduskonna majas on näha näiteks mõned selle viis meetrit pika ja kaks meetrit kõrge viiesektsioonilise raudkapi 800 elektronlambist ja kummihaamrist, millega kontrolliti nende lampide korrasolekut, teatas ERR.

Ural täitis 1959. aastal terve ruumi, ent oli mitu korda vähem võimekas kui näiteks praegused mobiiltelefonid.

Praeguses Tartu Ülikoolis jätkavad 50 aastat tagasi alustatut eeskätt matemaatika-informaatikateaduskonna arvutiteaduse instituut ja Tartu Ülikooli infotehnoloogia osakond koos TÜ teadusarvutuste keskusega.

Poolsajandi jooksul toimunud arengud on jäädvustatud ülikooli Liivi tänava õppehoones asuvas arvutimuuseumis, mis avati eile. 50 aasta möödumist tähistati eile ka konverentsiga "Pool sajandit arvutit Tartu Ülikoolis".

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755