24. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlament nimetas interneti osaks põhiõigustest

Euroopa Parlament kiitis täna heaks euroliidu telekomieeskirjade põhjaliku reformi, milles muuhulgas nimetatakse interneti kasutamist osana kodanike põhiõigustest.

Eilse otsusega tagatakse internetijuurdepääsule põhiõigustega võrdne kaitse. Telekomi paketiks kutsutud ELi elektrooniliste sidevõrkude ja -teenuste direktiivi ühe ettevalmistaja Catherine Trautmanni sõnul soovitakse tagada, et kodanike õigusi ei peetaks eimillekski ega ignoreeritaks.

„Tegu on esimese korraga, kui seadusandlik tekst viitab interneti kasutamisele kui põhiõiguste ja -vabaduste kasutamisele,“ lisas parlamendis Prantsusmaad esindav Trautmann.

Eilse otsuse järgi võib kasutajate juurdepääsu internetile piirata vaid üksnes pärast eelnevat, õiglast ja erapooletut menetlust, mis tagab kasutajatele õiguse esitada ka oma seisukoht.

Europarlamendi liikme Indrek Tarandi sõnul astuti sellega samm liberaalsema ja demokraatlikuma internetiajastu suunas. „Internetiühenduse tagamisel lähtutakse kasutajate fundamentaalsete õiguste ning tavakodanike vabaduste kaitsest, mis välistab allalaadijate ebaproportsionaalse karistamise,“ viitas ta veebist muusika ja filmide tõmbajatele.

Telekomipaketi põhieesmärgiks on europarlamendi liikme Siiri Oviiri kinnitusel telefoni- ja internetikasutajate õiguste tugevdamine ning teenusepakkujate konkurentsi suurendamine. „Elektroonilist kommunikatsiooni reguleerivad praegu reeglid, mis on vastu võetud seitse aastat tagasi. Valdkond on tormiliselt edasi arenenud,“ põhjendas ta.

Paketti võib Oviiri ütlusel pidada Euroopa Parlamendis väga oluliseks. „Seda kinnitab ju ka väga ilmekalt antud teemal kaks aastat kestnud pingelised läbirääkimised Euroopa Parlamendis ja Nõukogus ja lahkhelide lahendamiseks isegi lepituskomitee kokkukutsumine,“ märkis ta.

Europarlamendi liige Vilja Savisaar rõhutas uue paketi kontekstis infrastruktuuri parandamist. „Eesti regionaalpoliitika seisukohast on oluline lairiba internetiühenduse arendamine, mis tagab inimestele kiirema ja kvaliteetsema internetiühenduse äärealadel ja hajusasustusega piirkondades,“ märkis ta.

Tänase otsusega soovib Euroopa Parlament tagada lairibaühenduste ehk kiire interneti ulatumise aastal 2013 kõigi euroliidu kodanikeni.

Esmaspäeval parlamendis telekomi paketi arutelul osalenud Euroopa Komisjoni infoühiskonna ja meedia voliniku Viviane Redingi kinnitusel vastas tulemus tema ootustele.

„Paketi vastuvõtmine praegusel kujul loob regulatiivse raamistiku, mis sobib kokku kiiresti areneva digitaalse majandusega, rajaneb õiglastel hindadel kõigi jaoks, lubab kõigile telefoni ja internetiühendust ning valmistab ette pinda kiiretele ühendustele ning uute teenuste arendamisele,“ rääkis ta.

Reformid võimaldavad ka investeeringuid järgmise põlvkonna võrkudesse, samas tagavad, et konkurentsi ei lämmatata, lisas Reding. Mujal maailmas on seda paketti nimetatud oluliseks suunaseadjaks, märkis ta.

Samas ütlesid paljud kriitikud, et eilne kompromiss on liialt nõrk ega välista probleeme tulevikus. Reding toonitas esmaspäeval Strasbourgis, et ükski õigusakt pole täiuslik.

„Individuaalsete õiguste kaitse ja interneti neutraalsus on järgmised sammud, samuti autoriõiguste kohandamise temaatika,“ rääkis ta. „Komisjon jälgib turu ja tehnoloogia arenguid ning annab parlamendile aru enne 2010. aasta lõppu. Siis vaatame, kas on vaja astuda uusi samme,“ lisas Reding.

Järgmise pooleteise aasta jooksul rakenduv telekomipakett on selle majandusharu kõige olulisem regulatsioon ELis, mille koostamisega tegeles parlament mitu aastat. Pakett võeti vastu 510 poolt- ja 40 vastuhäälega, 24 saadikut jäi erapooletuks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755