24. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vispel- Skype loojate videokõned televiisoris

Skype tarkvara loonud eestlaste firma Ambient Sound Investments OÜ (ASI) on investeerinud projekti, mis tulevikus toob tasuta videokõned meie televiisoritesse.

Projektiga tegeleb 2007. aasta detsembris ASI poolt loodud tarkvaraarendusettevõte Inkspin1, kes koostöös Aasia ja Euroopa televiisorite ja STB tarkvaratööstustega loodab 2010. aastal tuua turule lihtsasti kasutatavad videokõned, kirjutas portaal linkedin.com. Inkspin1 juht on veel praegu Martin Villig, kes Äripäevaga vesteldes ütles, et lahkub peagi ametist, mis aga kindlasti ei tähenda projekti katki jäämist.

Brand Manual koduleht teatab aga, et on Inspin1 tasuta videokõnedele ka nime välja mõelnud. Selleks saab Vispel. Ettevõte kirjutas, et nende väljakutseks oli luua rahvusvaheliselt toimiv ja meeldejääv kaubamärgi nimi, mis oleks positiivse tähendusega, loetav, arusaadav ja registreeritav võrdselt nii Hiinas, Ameerikas, Mehhikos kui ka Indias. Põhjalikust läbikaalumisest väljus võitjana just nimi Vispel.

EASi kodulehe andmetel on Inkspin1 taotlenud ka teadmiste ja oskuste arendamise toetus, mida neile 2009. aasta alguses anti.

Kuigi internet annab Inkspin1 nimele palju vasteid, on Skype loojate rahastatavast projektist vähe teada. Enamus portaale kajastab põhilist infot, et tulevikus ootavad meil tasuda lihtsalt käsitletavad videokõned.

Projekti juht Martin Villig ning ASI poolt vastutav Margus Uudam loobusid mõlemad pikematest kommentaaridest teemal. Uudami sõnul ei pruugi meedikajastus neile hetkel kasuks tulla, mistõttu on ta projektist lähemalt rääkima nõus mõne kuu pärast.

ASI omanikud on võrdselt Toivo Annus, Ahti Heinla, Priit kasesalu ja Jaan Tallinn, kes teenisid neli aastat tagasi Skype’i müümisega eBayle üle pooleteise miljardi krooni. Ettevõtte juhatuse esimees on Tauno Tats.

Skype’i müügi rahade eest loodud ASI teenis 2008. aastal 253 miljonit krooni kahjumit, mis oli peamiselt tingitud eBay aktsiate hinnalangusest. Ettevõtte investeerimisportfelli maht oli möödunud aasta seisuga 1,2 miljardit krooni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755