30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EVEA president: kogenematul kasutajal kulub registris tunde

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Marina Kaas ütles, et bürokraatiaprotsessis vähekogenenul väikeettevõtjal võib riigi dokumendiregistrites kuluda vajaliku info leidmiseks tunde.

Kaas ütles, et registrid ei ole EVEA enda töös küll kõige olulisema tähtsusega, sest ministeeriumite ja teiste partneritega käib regulaarne suhtlemine ka teiste kanalite kaudu. Kuid neid kasutatakse näiteks siis, kui tahetakse aega kokkuhoides teada saada, mida teised sotsiaalpartnerid on mingil teemal arvanud.

Kaas arvas, et registreid võiks vaja minna näiteks ettevõtjal, kes on riigile mõne taotluse esitanud ning püüab selle menetlemisest ülevaadet saada. „Mina olen bürokraatiamasinas juba “vana kala”. Kuid külaaktivist või ettevõtja, kes pole registreid harjunud kasutama, võib seal veeta tunde enne, kui info üles leiab,“ sõnas Kaas.

Kuid ka Kaasi ennast häirib, et iga ministeeriumi register erineb teistest struktuuri ja vormi poolest. Samuti on lingi registrile paigutanud iga ministeerium oma äranägemise järgi. „Küll on see üldinfo, küll ministeeriumi struktuuri all. See tekitab segadust,“ lisas ta. „Oluline on, et registrid oleks ühtse struktuuri ja kujuga ning lihtsasti leitavad.“

Sageli võib probleemiks olla ka see, et kogu kirjavahetust ministeeriumiga ei pandagi veebi üles. Näiteks püüdis Kaas leida põllumajandusministeeriumi registrist üles e-kirju, kus EVEA tegi ettepanekuid maaelu poliitika parandamiseks, kui leidis kümmekonnast kirjast üles vaid paar.

Samuti on ta pidanud kokku puutuma sellega, et dokumendid assotsiatsiooni jaoks olulistel teemadel on kuulutatud asutuse siseseks kasutamiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755