9. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ericsson võib tuua töökohti Rootsist Eestisse

Ericsson Eesti ASi juhi Veiko Sepa kinnitusel peetakse Rootsis ametiühingutega läbirääkimisi ligi tuhande inimese koondamiseks, kuid Eestisse võidakse luua töökohti juurde.

„Rootsis oli tõesti teade, et alustatakse ametiühingutega läbirääkimisi selle koha pealt," kommenteeris Sepp Ericssoni koondamisi Rootsis. "Aga kuidas lõpeb, eks ole näha," lisas ta.

"Eesti poole peal ei ole selle mõju ulatust näha," ütles Sepp ning kinnitas, et siin kindlasti koondamisi ei tule.

Soome ajaleht Taloussanomat kirjutas, et Ericsson tahab Rootsis kinni panna Gävle tehase ja vähendada Borasis töötajate arvu. Ettevõtte teatel puudutavad koondamised 946 töökohta, sealhulgas Gävle tehasest 856 töökohta ja Borasist 90 töökohta.

Ericssoni metallitöötajaid esindava Göran Zetterlundi sõnul võib ligi 350 töökohta üle minna madala kulutasemega riikidesse nagu Eesti, Hiina ja India. Sepa sõnul sellist infot täna pole.

Küll aga ei lükanud ta mingi osa töökohade Eestisse toomist täiesti ümber öeldes, et kõik saab selgemaks siis, kui ametiühingud on Ericssoniga läbirääkimised ära pidanud. "Täna ei ole kindlasti sellist plaani, kui palju kuhu töökohti liigub," selgitas Sepp. 

Ericsson Eestis töötab praegu 1434 inimest ning kulude kokku hoidmisega tegeletakse juhi sõnul juba umbes poolteist aastat. "Puudutab see reisimisi ja näiteks rendihindasid – seal on kulufookus pidevalt peal olnud," lisas Sepp.

"Ericssoni müük näitab, et telekommunikatsiooni turg on kukkunud umbes 10%. Mida toob järgmine aasta, oleneb majandusest üldiselt, rääkis juht. "Näeme, et kahanemisnumbrid vähenevad tuleval aastal kindlasti, aga kas need pöörduvad tõusule järgmisel või ülejärgmisel aastal, selle ütlemiseks peaks juba ennustaja olema," rääkis ta.

Ericsson Eesti AS loodi 1996. aasta jaanuaris. Mullu oli Ericsson Eesti müügitulu 443 miljonit krooni (2007. aastal 468 miljonit) ning kasum 19,8 miljonit krooni (2007. aastal 5,3 miljonit).

Tänavu suvel sundis käibe 50%line langus ja Euroopa tootmise Ungarisse viimine Elcoteqi suuremat osa oma Tallinna tehasest Ericssonile müüma. Tehingu hinnaks kujunes 30 miljonit eurot ehk 469 miljonit krooni. Ericsson põhjendas tehase ostu kindlustunde loomisega.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755