5. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaardi kasutaja saab tutvuda oma terviselooga

ID-kaardi kasutajad saavad tutvuda alates 2009. aastast nende kohta tervise infosüsteemi saadetud digitaalse terviseloo ehk digilooga.

Eesti E-tervise sihtasutuse eestvedamisel valminud patsiendiportaal saab siseneda aadressidelt etervis.ee või riigiportaalist eesti.ee.

Sihtasutuse juhatuse liikme Madis Tiigi sõnul on täna andmeid patsientide kohta digiloos veel küll võrdlemisi vähe, kuid kindlasti suureneb terviseasutuste aktiivsus andmete sisestamisel lähitulevikus märkimisväärselt.

"Uute terviseasutuste liitumine tervise infosüsteemiga hoogustus eriti 2009. aasta lõpus ja täna saadab andmeid infosüsteemi üle 260 terviseasutuse. Patsientide aktiivsuse ja seega ootuste kasvuga suureneb kindlasti ka arstide aktiivsus," rääkis ta.

Patsiendiportaalis saab patsient tutvuda andmetega oma visiitidest, uuringutest, diagnoosidest jms, mis on kantud infosüsteemi alates terviseasutuse liitumisest süsteemiga. Samuti näeb patsient portaalis andmeid oma ravikindlustuse kohta ning saab volitada endale usaldusisikuid digiretsepti väljaostmiseks ja muudeks toiminguteks.

Ühtlasi saab anda patsiendiportaalis nõusolekuid doonorluseks ja vereülekande teostamiseks ning tulevikus on portaali kaudu võimalik ennast ka visiidile registreerida.

Tervise infosüsteem tõhustab ka arstide tööd. Raviarstile annab see kiire ülevaate patsiendi diagnoosidest ja ravimitest ning vajadusel on arstil võimalus võrrelda varem läbiviidud uuringuid viimaste tulemustega. Perearstile luuakse võimalus saada kiiresti tagasiside oma nimistu patsientide uuringute tulemustest või nende sattumisest kas kiirabisse või haiglasse.

Isikustamata ehk anonüümsel kujul saab infosüsteemi andmeid kasutada statistikaks, arstiabi tõhustamiseks ja ravikvaliteedi hindamiseks ning teadusuuringuteks, teatas sihtasutus.

Kuna infosüsteemis olevad andmed on väga delikaatsed, on digiloo ülesehitamisel pööratud suurt rõhku süsteemi turvalisusele ja kaitsele nii võimalike rünnete eest kui ka andmete lekke eest.

Seetõttu on ka patsiendiportaali võimalik siseneda ainult ID-kaardi abil, ütles Madis Tiik. Täna kasutab ID-kaarti elektrooniliselt ligi 300 000 eestlast, lisas ta.

Patsiendiportaal arendati välja sotsiaalministeeriumi tellimusel 2005.-2008.  aastal toimunud digiprojektide raames, mille eesmärgiks on tervishoiusüsteemi tõhustamine ning tervishoiuteenuste arendamine kvaliteetsemaks ja patsiendisõbralikumaks. Tervise infosüsteemi ülesehitamist kaasrahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist summas 34,5 miljonit krooni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755