16. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased tegid uue Wikipedia

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ning Euroopa Sotsiaalfond on õla alla pannud algatusele, kus spetsialistid saavad reaalajas anda vastuseid internetikasutajate kõikidele küsimustele ning seda operatiivsemalt kui infohiid Wikipedia.

Tegemist on Wikipedia-laadse lahendusega, aga kogu info saamine toimub reaalajas. Maailma suurimas internetientsüklopeedias saavad teemasid lisada ja lugeda kõik kasutajad. Seevastu eestlaste loodud Tutoruno.ee on koondanud nii oskusteavet omavad spetsialistid kui ka selle teabe vajajad, pakkudes omavahelist suhtlust reaalajas, teatas ettevõte.

Online-konsultatsiooni keskkonna testprojekt käivitati Eestis jaanuari keskel ning esmase testperioodi järel on süsteem andnud juba arvestatavaid tulemusi. Kui keskkonna loojad nägid võimaliku kitsaskohana konsultantide kaasamist, siis testperiood on näidanud, et spetsialistid on suhteliselt aktiivsed. Kuna vastajad on enamasti omal alal tegutsevad asjatundjad, siis on vastuseid võimalik saada erinevatel teemadel juriidilistest küsimustest ja laenumäärade arvutamisest kuni ehitamiseni.

Projekti süsteemi on välja arendanud veebiarenduse kontsern Webmedia. Internetiprojekti eestvedaja Rein Järvelille sõnul on selle loomisel juba esmaversiooni puhul arvestatud rahvusvahelisi arenguvõimalusi. „Kuna asjalike veebiprojektide areng on sageli vägagi kiire, siis oli ka selle projekti üheks vältimatuks osaks saidi valmisolek rahvusvaheliseks laienemiseks,“ lisas ta.

Mainori Kõrgkooli internetiturunduse õppejõu Rode Luhaääre sõnul on mitmetel Eesti veebiprojektidel rahvusvaheliselt suur potentsiaal. Seda tänu Eesti IT-kompetentsile, mille kvaliteetsust on hinnanud mitmed riigid. “Usun, et Tutorunol on oma idee tõttu arvestatav rahvusvaheline potentsiaal, kus sotsiaalvõrgustikega sarnase mudeli põhimõttel on kiire ja suure arengu läbi teinud mitmed projektid,” teadis ta näiteid tuua.

Innovaatilist ja sotsiaalset infokeskkonda ajendas looma info rohkus internetis. Otsingumootorid on küll suurepärane võimalus sobivat informatsiooni leida, kuid tohutus vastuste hulgas on inimestel keeruline orienteeruda. Seetõttu oligi Tutoruno loomisel üheks missiooniks pakkuda otse asjakohaseid vastuseid.

Sotsiaalmeedia tõusutrendidest lähtuvalt on Tutoruno loodud omamoodi sotsiaalvõrgustikuna. Sarnaselt rahvusvahelistelt tuntud keskkondadega on ka Tutoruno avalik portaal, kus konsultantidena saavad liituda kõik soovijad, kel oma alal kogemust jagada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755