1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finants: ITsse investeerimise asemel kasuta netiteenuseid

Kulukate IT-süsteemide arendamise asemel tuleks töö tegemine rendiserverisse ja spetsiaalsetesse kuutasulistesse töökeskkondadesse kolida, leiab MickroLinki arendusjuht Märt Ridala.

"Majandus ei tõuse ise ega lange ise, vaid on ettevõtete tegevuse summa. Siin pole midagi iseeneslikku, et korraga hakkab päike paistma ja on soe või läheb looja ja siis on külm," selgitas Ridala eelmisel reedel Äripäeva finantskonverentsil.

Kuna majandusolud on väga muutlikud, ei tea ettevõtted, kas nad kolme aasta pärast jätkavad oma tegevust samal viisil või mitte. Seega ei tasu firmadel IT-süsteemide arendamiseks raha välja käia, vaid kasutada interneti vahendusel sobivat rendikeskkonda.

Näiteks võimaldab Workday.com klientide haldust, arvelduste haldust ja muud finantsjuhtimiseks vajalikku. Seda pole vaja igal ettevõttel eraldi välja arendada.

Amazon ja Microsoft pakuvad tunnitasupõhiselt serveri renti. Usutakse, et see muudab kogu maailma.

Kui pettumused on läbi elatud, leitakse tehnoloogiale, nagu näiteks cloud computing ehk pilvraalimine, õige koht, kus seda kasutada ja võetakse kasutusele igapäevatehnoloogiana, jätkas Ridala.

"Kuutasu majandus on ettevõtetele tihtipeale mõistlikum, sest investeering ei pruugi end ära tasuda, kuna keskkond muutub nii kiiresti," kommenteeris arendusjuht. "Pole võimalik teada, mis juhtub sinu ettevõttega kolme aasta pärast, ja seetõttu on mõistlik kasutada kuupõhiseid teenuseid."

Aastaks 2013 kasvab internetiteenuste käive kahekordseks, prognoosis Ridala. 2009. aastal ulatus internetiteenuste käive 7,5 miljardi dollarini.

Internetiteenused aitavad ka mitmeid riske maandada. Esimene probleem ettevõtetes on turvalisus. "Kui partner on suur ja usaldusväärne, ehitab ta andmete ümber suure ja tugeva kaitsesüsteemi. Google pidas vastu isegi Hiina rünnakule, kuid ühegi panga turvasüsteem seda vastu ei peaks," selgitas Ridala.

Teine maandatav risk on pettused. Tuleb vaadata, et firma seest ei annaks keegi infot välja või ei müüks seda ning elektroonilisel kujul on seda lihtsam teha.

Keeruliseks on muutunud õige teenuse leidmine, sest teenuseid on palju. Jätkuvalt vajab lahendamist ka vana ja uue kokkusobitamine, mis on IT-meeskonnale tõsine väljakutse. Töö- ja erasüsteemide kasutamine võib minna väga sassi, kui reklaamikampaaniad kolivad Facebooki.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755