1. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: valutut rikastumist naljalt ei leia

Riskikapitalist Allan Martinsoni sõnul ei saa mineviku põhjal tulevikku ennustada, kuid need, kes üritavad valutult rikkaks saada, ei jõua üldjuhul mitte kuhugi.

"Kes üritab valutult rikkaks saada, need üldjuhul ei jõua mitte kuhugi," ütles Martinson eelmisel reedel Äripäeva finantskonverentsil.

Martinsoni andmetel on enamik edukaist firmadest kunagi sündinud kuskil garaažis. 90% plahvatuslikult üle maailma levinud toodetest on tehtud kiiresti, käepäraste vahenditega, mitte tuhandete inimeste arendustöö tulemusena. Tema sõnul pole aga ka praktiliselt mitte ühtegi juhust, kus eduka ettevõtte oleks asutanud üksikisik, tundmatu geenius.

"Garaažist ei alanud kohe edulugu. Esimesed viis aastat on olnud väga rasked," hoiatas Martinson samas.

Esimese viie aasta jooksul tehakse valesamme, peale seda toimub n-ö plahvatus. "Tiim on ettevõtte DNA," rõhutas Martinson, näidates noori Apple'i asutajaid ja küsides, kas kuulajad usaldaksid oma arvuti nende poiste kätte.

Plahvatuslike teenuste ja toodete turule toojatena tõi Martinson eeskujuks Ratmir Timashevit, Forticomi asutanud lätlast Vitaly Rubsteini, leedulast Ilja Laursi ja Aleksei Kostarevi.

Martinson märkis, et kahjuks ei jõudnud ta praeguseks miljardikroonise käibe saavutanud Forticomi õigel ajal investeerida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755