Ergma tahab luua Läänemere Tehnoloogia Instituudi

Riigikogu esimees Ene Ergma kutsus Läänemere äärseid riike looma ühise tehnoloogia instituudi.

"Selle asemel, et võistelda omavahel, peaksime püüdma suurema koostöö poole ja selle kaudu pakkuma konkurentsi suurte riikide teaduskeskustele," põhjendas ta instituudi loomise ideed.

Riigikogu esimees viitas asjaolule, et kümme aastat tagasi Euroopa Liidu algatatud protsess, mille eesmärgiks oli muuta liit aastaks 2010 maailma kõige dünaamilisemaks ja konkurentsivõimelisemaks teadmistel põhinevaks majanduspiirkonnaks, ei saavutanud märkimisväärset edu võrreldes USA ja isegi Hiinaga.

Ergma märkis, et Euroopa ühtne teadusruum on killustunud 27 ruumiks koos 27 teadus- ja arendusfinantsvõimalustega ja esitas küsimuse, kuidas panna 27 riiki mõtlema ühise teaduspoliitika loomise suunas.

"Olen mõelnud, kas oleks võimalik luua tunduvalt väiksem, kuid ühtne Läänemeremaade teadusruum, mis tagaks riikidepoolse ühtse finantseerimise ja inimpotentsiaali kontsentreerimise teatud suundadel, näiteks info-, bio- ja nanotehnoloogia alal," arutles ta. Oleme ka siin piirkonnas konkurendid, lisas Ergma.

Riigikogu esimees kutsus üle saama riikide egoismist, sest maailm ei oota nii kaua, kuni meie omavahel asjad selgeks räägime, vaid areneb edasi.

Ergma esines täna plenaarettekandega Läänemere strateegiat käsitleval rahvusvahelisel konverentsil ning peatus kolmel küsimusel: teadus- ja arenduskoostöö, merekeskkonna olukord ja selle seire ning regiooni ühendus Kesk-Euroopaga.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara