12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome väikefirmad Eesti IT arengust üllatunud

Hoolimata Eesti lähedusest ei tunne paljud Soome firmad siinseid arenguid ja võimalusi ning vaatavad tarnijaid ja ostjaid otsides pigem Hiina poole – nii oli vastne Tampere ettevõtjate visiit paljudele silmade avajaks.

„Me oleme Soomes Eestiga võrreldes kiviajas,“ ütles sotsiaalmeedia lahendustega tegeleva firma Gemilo tegevjuht Tomi Terentjeff IKT Demokeskuse külastuse järel, tunnistades, et tuli Eestiga tutvuma „eriti mitte midagi lootes“.

„Ma olin üllatunud, kuidas asjad on arenenud,“ ütles Terentjeff ja lisas, et leidis Eesti IT firmadega kohe ootamatult hea klapi. Nüüd on tõenäoline, et selle asemel, et üksi Eestis oma tootele turgu otsida, on mõtet panustada partnerlusele ja omakorda Eesti firmade lahendusi Soome turule aidata. „Paari nädala pärast tuleb ilmselt tagasi tulla,“ nentis Terentjeff.

Ettevõtetele tootmisprotsesside ja tarneahelate optimeerimiseks tarkvaralahendusi pakkuva SW Development OY tegevjuht Sivert Westergard ütles, et sai seekord Eesti külastades kinnitust, et IT sektor ja selle ala töötajate ettevalmistus on väga heal ja nii mõneski asjas Soomest paremal tasemel ning et otsus Eestis kand maha panna oli õige otsus. Nädal tagasi avas firma esinduse Tartu Teaduspargis ning selle aasta lõpuks plaanitakse palgaliste arvuks 5-10 töötajat. „Plaanime 3-5 aastat kiirelt laieneda,“ ütles Westergard, visandades aastaks 2012 töötajate arvu kasvu Eestis vähemalt 30-le.

„Sain kinnitust oma plaanidele, et kui laiendame firmat välisturgudele, siis laiendame ka Eestis ja hakkame siin arendustegevusega tegelema,“ ütles Westergard, nentides, et aeg Eestisse tulekuks on praegu peadpööritava buumiajaga võrreldes väga hea. „Rendihinnad ei ole enam kõrgemad kui Helsingis,“ ütles ta. Mis puutub aga tööjõu hinda, siis kompetents ja koostöö on olulisem kui hind, ütles Westergard, märkides, et muidu võinuks ju laieneda ka Valgevenesse või Hiinasse.

Kokku oli Soomest Pirkanmaalt sel nädalal Eestit külastamas kümmekond väikest ja keskmise suurusega ettevõtet nii IT, tööstusprojekteerimise, telekommunikatsiooni, päästevarustuse, elektriseadmete, toiduainetetööstuse kui muudelt elualadelt.

„Suured firmad meie abi ei vaja, kes tahtsid tulla, on ammu siin,“ ütles visiidi korraldamises osalenud Pirkanmaa ettevõtluskeskuse rahvusvaheliste suhete juht Raimo Ala-Korpi. Paljudel väikefirmadel on aga lähinaabrite tundmaõppimisel veel palju ära teha. „Ettevõtjal on tihti lihtsam üldise "haibiga" kaasa minna ja hüpata Pekingi lennukile. Miks aga minna kaugele Hiinasse ostjaid ja tarnijaid otsima, kui tagaõu on avastamata,“ ütles Ala-Korpi.

Edaspidi on plaanis uurida Eesti ja Soome väikefirmade koostöövõimalusi, et näiteks ühiselt Gruusia või Ukraina turule minna.

„Visiidi idee oli näidata, mis Eesti täna on. Üldpilti nähes julgetakse Eesti firmasid rohkem usaldada,“ ütles EASi esindaja Helsingis Valdar Liive. „Eesmärk on leida ühisosa ja sealt hakkavad asjad juba edasi arenema – kes tahab investeerida, kes eksportida ..“

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755