17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GASELL: IT-ettevõtted edust üllatunud

Nii Eestis kui ka maailmas tegutsevad IT-ettevõtjad olid üllatunud enda koha üle kiiresti kasvavate firmade edetabelis, nentides, et ju siis said teised majanduskriisis veel valusamalt räsida.

Äripäeva kiiresti kasvavate ettevõtete ehk gasellide tabeli kõige edukam IT-ettevõte Sportradar OÜ tegevjuht Mark Mittasch ütles, et esikoht sektori arvestuses on kindlasti üllatav. "Meie kontsern on osaliselt tehnikapõhine, kuid lõpuks on siiski meie töötajad need, kes kontrollivad tehnikat ning sisestavad andmeid," nentis ta.

Mittaschi sõnul kogub Sportradar OÜ olulisi spordiandmeid terve Sportradar AG grupi jaoks, mille 100% tütarettevõte ta on. Ettevõtte peakontor asub Šveitsis, kõik tehnoloogilised vahendid on toodetud IT-peakontoris Norras - see muudab tootmise tema sõnul efektiivsemaks ja paremaks. "Tehnika ning motiveeritud töötajate kombinatsioon on võti, mis täidab meie motot: faktidest juhitud," sõnas Mittasch.

Äripäeva gasellide edetabeli kõige edukam Eesti kapitalil põhinev IT-firma on 2005. aastal asutatud IT-juhtimise ja konsultatsiooniettevõte Hansson, Leego & Partner. Ettevõtte juhtivpartneri Erkki Leego sõnul jäi kõige tormilisem areng 2006.-2008. aastasse, kui ettevõte kasvatas igal aastal mitu korda teenuste mahtu.

Esimese aasta järel oli aeg viljade noppimiseks küps

"IT-juhtimise ja arenduse juhtimise teenused olid Eesti turul väga uudsed," meenutas Leego. Esimene tegevusaasta kulus teenuse osutamise protseduuride ja kvaliteedireeglite väljaarendamisele, järgmised kolm aastat olid tema sõnul juba viljade noppimise aeg ja ettevõte arenes gasellilikult.

Esimene käibe kahanemine leidis masu tulemusena aset 2009. aasta keskpaigas, tõdes ta. "Masu sai meie jaoks läbi 2009. aasta novembris, kui algatasime tormiliselt uusi projekte. Paistab, et Eesti ettevõtted olid kohanenud uue majandusolukorraga ning vajati edasiliikumiseks strateegilist nõu ja arenduste juhtimist," tõdes Leego.

Ta lisas, et praeguse seisuga on järgmiseks pooleks aastaks terve ettevõte "välja müüdud". "Raske öelda, kas järgmises gaselli tabelis tuleb enam nii kõrge positsioon. Kuna tegemist on teenuspõhise äriga, siis edasine kasvamine on pigem evolutsioonilist laadi ja mittegasellilik."

Äripäeva gasellide tabelis neljas IT-ettevõte Sona Systems toodab tarkvara, mis aitab ülikoolidel psüholoogilisi uuringuid hallata. "Kogu meie käive tuleb väljastpoolt Eestit. Meil on kliente enam kui 20 riigist, enamik käibest tuleb Põhja-Ameerikast. Meie kontorid asuvad Eestis ja Filipiinidel," rääkis ettevõtte omanik Justin Fidler.

"Kõrge koht ja suurem käive selle aasta edetabelis tulid tänu müügi- ja turundustöö pingutustele," ütles Fidler. Ta lisas, et kõrge koht gaselli edetabelis päris üllatusena ei tulnud, kuid siiski läks ettevõttel paremini, kui eeldati.

"2009. aastal meie kasv jätkus, kasumi kasv oli 28% ning eeldame, et see jätkab tõusvas joones ka tänavu, kuid kindlasti mitte samas tempos. Mõned meie klindid ning potentsiaalsed kliendid ehk ülikoolid on oma kulusid kärpinud ning see on meie kasvu mõjutanud," rääkis Fidler.

Maailma parim IT-gasell toodab nuti telefone

Viimase dekaadi jooksul on Fortune'i esigasell Research In Motion (RIM) müünud 65 miljonit telefoni ning omab nüüd 74% äriklassi nutitelefonide turust, kirjutas maailma gasellide edetabeli koostaja. Viimane väljakutse RIMile oli tarbijate võitmine. Apple'i üliedukat müüki teinud iPhone'ist sai juhtiv tarbijate nutitelefon 2007. aastal, kuid eelmise aasta alguses saavutas RIMi BlackBerry Curve iPhone'i ees edu, saades USAs enimmüüdud nutitelefoniks.

See on aidanud RIMi uskumatute numbriteni. Ettevõtte kolme aasta keskmine kasumi kasv aktsia kohta oli 84% ning käibe kasv 77%. Koos nutitelefonide turu kasvuga eeldatakse järgneva viie aasta jooksul tulemusi kahekordistada.

Fortune gasellitabeli teise koha omaniku Sigma Designs strateegilise turunduse asedirektor Ken Lowe ütles, et viimastel aastatel on Sigma edu kasvatanud digibokside seadmete müük. "Oleme neid paigaldanud enam kui 30 telekommunikatsiooniettevõttele üle maailma."

Sigma: gaselli tiitel otsest äriedu ei anna

Tema sõnul ettevõte eelmise aasta müügi suhtes eriti optimistlik ei olnud. "Arvasime, et kriis mõjutab ka telekom-baaseeruvate TV-toodete müüki," lisas ta. Lowe'i sõnul oli Sigma jaoks gaselli tabeli teine koht üllatav. "Tõdesime samas, et teisi firmasid mõjutas majanduskriis enam. Meie äris ei paku gaselli tiitel märkimisväärseid võimalusi, kuid tähistab Sigma turuliidri positsiooni." Sigma tegutseb kuues riigis ning ettevõttes on tööl 499 inimest.

Kommentaar

Linnar Viik

IT-visionäär

Eesti kiiresti kasvavad ettevõtted kindlasti peegeldavad Eesti praegust majanduse- ja väärtuse ruumi. Valdavas enamiuses on need ettevõtted, mis meil Eesti kiiresti arenevate väikeettevõtjate hulgas esil on, suunatud siseturule. Fortune'i edetabeli enamik ettevõtjaid on suunatud rahvusvahelistele turgudele.

Kuna Eesti siseturul on muid tõmbureid, siis IT- , farmaatsia või muud harud ei pruugi olla üldse korralikult esil.

Teine Äripäeva ja Fortune'i gasellide erinevus on seotud kapitali struktuuriga - valdav enamus Eesti kiirelt arenevaid ettevõtteid on laenu najal või siis põhikapitali arvel arenenud.

Fortune'i firmade puhul hakkab silma see, et seal esil olevate ettevõtete äri mahu ja kasvu võimendajaks on riskikapital ja muud finantseerimisvahendid. See ei tähenda seda, et Eestis oleks puudu riskikapitalist - see tähendab aga seda, et Fortune'i edetabelist võib vaadata, mida otsivad riskikapitalistid, mis neile meeldib. Vastus on see, et neile ei meeldi väiksele kohalikule siseturule orienteeritud ettevõtted. Ehk kui Eestis on ka ettevõtted, kes on analoogilises mahus või analoogilistele suundadel, siis oleks kindlasti ka neil riskikapitalistide võimendus olemas.

Kolmas erinevus on see, et mõlema edetabeli juures hakkab kõige olulisemat rolli mängima see, kas ja kui suur protsent nendest ettevõtetest oma kasvu ja arengu säilitab.

Ma ei arva, et tulevikus on IT-firmasid gasellide edetabelis rohkem. Ma arvan, aga et suur hulk Eesti gaselle on firmad, mis tegutsevad mingis muus sektoris, kuid nad kasutavad oskuslikult ära infotehnoloogia võimalusi oma sektoris konkureerimiseks. Näiteks oled logistikaäris, aga oled väga IT-mahuka logistika ärimudeli üles ehitanud. Või oled finantsvahenduses või tervishoiuteenustes spordis ja ajaviites, aga need on IT-intensiivsed ja IT,mahukad omas sektoris.

MIS ON MIS

Äripäeva Gasell

• Edetabelisse pääsemiseks pidi gasellfirma kasvatama vaatlusperioodil kahe aasta jooksul käivet ja kasumit kaks korda.

• Gasellide TOPi koondjärjestus moodustus ettevõtete kohapunktide liitmisel müügitulu kasvu (2006. aasta võrdlus 2008. aastaga) ja kasumi kasvu tabeli (2006. aasta võrdlus 2008. aastaga) kohtade järgi.

Fortune'i Gasell

• Ameeriklased kasutavad väljendit Gasell väikese, kiiresti kasvava ettevõtte kohta, mis loob palju töökohti.

• Kiiresti kasvavad ettevõtted ehk gasellid on avalikult kauplevad ettevõtted, mis on iga viimase nelja aasta jooksul kasvanud vähemalt 20%, mille müük algab vähemalt miljonist dollarist.

Allikas: Äripäev

NUMBER

• 24 IT-ettevõtet on Fortune'i Gaselli TOP 100s. Äripäeva Gaselli TOP 100s on kaks IT-ettevõtet.

• 80% Fortune'i Gaselli TOP100 ettevõtetest on pärit USAst, vaid 21 ettevõtet on mujalt maailmast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755