17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GASELL: maailma gasellitabelis jäme ots IT-firmade käes

Eesti ja maailma edukamaid gasellfirmasid võrreldes selgub, et kõige kiiremad kasvajad mujal maailmas kuuluvad IT-sektorisse ning meie kõige ärksamad ettevõtted tulevad kaubanduse ja teenuste sektorist.

Äripäeva kiiresti kasvavate firmade edetabeli kõige edukama IT-ettevõtte Sportradar OÜ tegevjuhi Mark Mittaschi arvates on erinevus maailma ja Eesti IT-ettevõtete vahel selles, et eriti USA ettevõtjad lõikavad kasu Silicon Valleyst. "Enam kui 7000 IT-ettevõtet asuvad 160 ruutkilomeetril. See on massivõimaluste piirkond, kus keegi võib sinu moodsat toodet juhtida ning, andes sellele täiesti teise suuna, leiab ka turu. Euroopas on häälestus täiesti teistsugune. Kui Euroopa jõuab kombineeritud lahendusteni, võib sellest edu kasvada," rääkis ta.

Gaselli kolmanda IT-firma Hansson, Leego & Partneri juhtivpartneri Erkki Leego sõnul võiks välja tuua kaks aspekti, miks meie edetabelis on vähe IT-ettevõtteid. "Esiteks on ka kõige suuremad IT-ettevõtted oma 200-300 töötajaga teiste teenus- ja tootmisettevõtete hulgas suhteliselt väikesed ja teiseks on IT-sektoris tiheda rahvusvahelise konkurentsi ning teenuste lokaalsuse tõttu keeruline eksporditulu teenida," lisas Leego.

Äripäeva gasellide tabelis neljanda IT-ettevõtte Sona Systemsi omanik Justin Fidler võrdles, et kui Eesti IT-ettevõtetel läks 2006.-2008. aastal hästi, siis läks ehitus- ja kinnisvarasektoril veelgi paremini. "Vaadates IT-ettevõtteid Fortune'i edetabelis, siis enamik toodab kas tarkvara või riistvara või pakub mingit teenust veebis. Sellist tüüpi ettevõtted lõikavad majandusest kasu," sõnas ta.

Fidler selgitas, et kui nad on kord juba veebilehe tootnud, siis selle tootmiskulu järgmisele kliendile on väga väike ning kui see tase on saavutatud jõutakse suure kasumini. "Näiteks meie võime oma klientide arvu kahekordistada suurendamata personali arvu, kuid peame ostma rohkem veebiservereid."

Fidleri sõnul saab teenuste valdkonnas hästi raha teenida, kuid ainus viis selleiseid ettevõtteid kasvatada on töötajaid juurde võtta ning see võib olla nii kallis kui ka keeruline, kuna terves maailmas napib kvalifitseeritud IT-töötajaid.. "Toodete valdkond on riskantsem, kuid kui müük läheb hästi, siis võivad kasumimarginaalid olla palju suuremad kui teenustes," lisas ta.

EDETABEL

Fortune'i gasellide esiviisik

käive 2008 mld kroonides

• 1. Research In Motion 70

• 2. Sigma Designs 2,5• 3. Sohu.com 4,8• 4. Ebix 0,8• 5. DG FastChannel 1,7

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755