19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google lahkumas Hiinast?

Teema on taas üles soojenenud pärast spekulatsiooni, et Google viib enda jaanuarikuise ähvarduse täide ning lahkub Hiinast.

Kuulujutud hoogustusid reedel, kui üks riiklik ajaleht tsiteeris anonüümset Google’i töötajat, väites, et teadaanne lahkumisest tuleb tõenäoliselt juba esmaspäeval. Google’i seadusandlik struktuur lubab firmal Hiinas tegutsemist jätkata ka pärast kohaliku otsingumootori sulgemist, vahendab Financial Times.

Internetihiid juhib saiti google.cn koos Hiinas tegutseva firmaga, kuna viimase seadused ei luba välismaistel ettevõtetel omada enamust üheski internetiga seotud firmas. Enamik töötajaid on siiski Google’i enda tütarfirma palgal. Ametlikult on firma palgal enam kui 600 töötajat, kellest pooled tegelevad arenduse ja uurimistööga ning pooled müügiga.

Advokaatide hinnangul kulub Hiinas haruettevõtte sulgemiseks kuid, kui mitte aastaid. Protsessi pikendab keerukas seadus, mis nõuab mitmeid auditeid ning maksude ja tolliga seotud küsimuste lahendamist.

„Arvestama peab meeletul hulgal bürokraatiaga,“ ütles Freshfields Bruckhaus Deringeri vanem Hiina nõunik Sabine Stricker Kellerer. „Omades üht osa firmast, ei ole sul õigust nõuda firma laialiminekut, nii et valitsusel on veidi diskreetsust. Kuna puudub eelnev pretsedent, siis ei oska aimata, kaua võib sedavõrd poliitiliselt delikaatne protsess aega võtta.“

iResearchi peaanalüütik Cao Junbo arvas, et Google suure tõenäosusega tõstab Hiina lehel pakutavad teenused google.com lehele ja jätkab arendustööd Hiina turul.  Ta lisas, et suutes oma Hiina lehe sulgeda ilma Pekingit liigselt ärritamata, võib firma säilitada oma 35-protsendilise osaluse Hiina otsingumootorite reklaamiturul.

Google’ilt endalt reedel kommentaare saada ei õnnestunud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755