Infosüsteemide haldamise sisseostmine vähendab riske

ASi Helmes nõukogu esimees Jaan Pillesaar ütles, et otsus infosüsteemide hoidmise ja haldamise sisseostmine täisteenusena annab päris suurt kokkuhoidu ja vähendab riske.

Ettevõttel pole vaja pidada enam oma serverikeskust, oma haldusmeeskonda ja oma arendusmeeskonda, toob Pillesaar teenuse sisseostmise eeliseks. „Need kõik on erinevat organisatsioonimudelit ja mastaabiefekti nõudvad tegevused, ning enamasti on teenuspakkujal kordades suuremad võimalused seda kõike kvaliteetsemalt ja säästlikumalt teostada,“ pajatas ta.

Kõigepealt tuleks otsustada, kui strateegilise tähtsusega ja ärikriitiline ostetav teenus või renditav tarkvara ettevõtte jaoks on, õpetas Pillesaar. „Strateegilisi ja ärikriitilise infosüsteeme standardse netiteenusena sisse osta ma küll ei soovitaks,“ rääkis ta.

Standardse netiteenuse pakkuja on enda jaoks äririskid hajutanud, müües oma teenust paljudele klientidele. Paraku tähendab see vastupidi ka seda, et teenuspakkuja on üsna vaba otsustama iga kell oma teenust muuta või üldse teenindamisest loobuda, tõdes ta.„Strageegilisi infosüsteeme peab ettevõte seega ise omama,“ mäkris Pillesaar.

Küll võib ta süsteemi ülalhoiu ja edasiarendused teenuspakkujale välja anda, pakkus ta. Kuid ka sel juhul peab lepingus ette nägema, et vajadusel oleks võimalik süsteem enda kontrolli alla tagasi võtta, soovitas Pillesaar.

Netiteenused sobivad tema hinnangul mitte-ärikriitiliste funktsioonide täitmiseks. “Kui tegemist on teenusega, mille ajutisest seiskumisest või üldse kadumisest suurt majanduslikku kahju ei sünni, ning mida on kerge teise teenuspakkuja juurde üle viia, siis tasub kindlasti kasutada netiteenust,“ soovitas Pillesaar.

Netiteenuse hind sõltub mehe hinnangul teenusest, et seda ei saa konkreetselt öelda.“ Tuleb hindu eri pakkujate vahel võrrelda,“ möönis ta.  Kui mingile teenusele on ainult üks pakkuja, siis ei ole kindlasti mõistlik sellist teenust osta, kuna oht monopoli alla sattuda on suur, hoiatas Pillesaar.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

TTÜ otsib IT ARENDUSJUHTI

Tallinna Tehnikaülikool

12. detsember 2017

Derivco is looking for a TECHNICAL WRITER

Derivco Estonia OÜ

15. detsember 2017

ADM Interactive otsib PHP VANEMARENDAJAT

M-Partner HR OÜ

22. detsember 2017

Arvamused

Teabevara