12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti valmis euroameti saamiseks kulutama 265 miljonit

Eesti kohustub euroliidu ameti asukohaks saades ehitama oma kuludega peaserverihoone leidma tasuta büroohoone sajale töötajale, kuludeks on arvestatud 17 miljonit eurot ehk 265 miljonit krooni.

Siseministeerium esitas liikmesriikidele Eesti ametliku pakkumise, et saada õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks loodava ameti asukohamaaks.

Projekti juhtiv siseministeeriumi nõunik Piret Lilleväli ütles, et ameti  Eestisse tulek annaks meie IT-sektorile tugeva arenguimpulsi ning elavdaks majanduskeskkonda. ”Samuti tooks see kõik meid ka Euroopa Liidu tasemel rohkem esile ning tekitaks välisinvestorite huvi,“ tõi Lilleväli välja asukohamaaks saamise mõju.

Pakkumise kohaselt on Eesti valmis ehitama uue peaserverihoone ning katma selle ehituskulud. Hoone täpne asukoht sõltub tingimustest, kuid kindlasti eelistatakse selleks mõnda  riigi omandis olevat kinnistut, kus vajalikud arendused juba tehtud. Juhul, kui Eesti peaks uue ameti asukohamaaks saama, tagatakse selle peakorterile esimeseks tööaastaks sobilik rendipind ning edaspidiseks tasuta büroohoone vähemalt sajale töötajale. Ameti tegevuse toetuseks on kavas luua ka vastav tugirühm.

Eesti on omalt poolt valmis õiguse, vabaduse ja turvalisuse valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimiseks loodava ameti asukohamaaks saamisel investeerima ligi 17 miljonit eurot. Täiendavalt on riik valmis panustama ameti töötajate lastele Euroopa Kooli õppekavale vastavate õppimisvõimaluste tagamisse.

Eesti lähtub Ülemkogu 2003. aasta otsusest, mille kohaselt peaksid uued Euroopa Liidu ametid paiknema uutes liikmesriikides. „Euroopa Liidu tasakaalustatud arengu tagamiseks on tähtis iga uue liikmesriigi osalus just nendes küsimustes, kus kaasarääkimiseks on vastavad teadmised ja  tugevused olemas,“ ütles siseminister Marko Pomerants.

2012. aastal käivituva ameti asukohamaa otsustavad liikmesriigid. Lisaks Eesti pakkumisele on oma kandidatuuri esitanud ka Prantsusmaa.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755