19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus domeenikorraldus 1. maist ei käivitu

Ettevõtjad näevad alates 1. maist startivate uute domeenireeglite kasutamisele võtmises probleemi ning soovivad tähtaja edasi lükkamist. Eesti Interneti Sihtasutuse juhatus ja nõukogu otsustasidki äsja, et lükkavad uue domeenikorralduse edasi.

„Jah me oleme seda soovi (saada registripidajaks-toim.) avaldanud juba kuid, kahjuks ei ole siiani saanud ühtegi lepingut, et hakata selleks. Tõenäoliselt oleme siis mingis nimekirjas, kes on soovi avaldanud,“ rääkis veebimajutus.ee-d opereeriva Elkdata OÜ omanik ja tegevjuht Margus Merilai eelmise nädala lõpus. Tema sõnul soovib veebimajutus saada ettevõtteks, kellel on õigus registrilepingu kohaselt osutada domeeni registreerivale isikule või ettevõttele registreerimisteenust.

Merilale nagu ka mitmele teisele olid siiani teadmata Eesti Interneti Sihtasutuse koostada olevad tingimused, millele registripidajaks soovija vastama peab. „Erinevaid tingimusi oleme küsinud e-maili teel ja telefoni teel ja üht teist oleme ka teada saanud aga mis on need nõuded ja hinnad on, me ei tea, sest need ei ole kuskil kirjas. Kõik on veel väga lahtine,“ rääkis Merilai probleemist.

Netpoint juhataja Kenneth Pea kinnitas samuti, et testkeskkonnas tehnilise lahenduse proovimine käib. Kuid ka see algas alles märtsis, kuigi oleks võinud varem alata, leidis ta.

Millal need nõuded registripidajatele siis kinnitatud ja avalikustatud saavad? „Need oleks pidanud juba ammu valmis olema. Ühelgi teenusepakkujal ei ole nendega veel lepingut sõlmitud, mille alusel koostöösuhted toimuma hakkavad,“ rääkis Pea. „Teiseks nad on esitanud sellised suusõnalised tingimused, et iga registripidaja peab läbima koolituse ja peale koolitust peab olema üks inimene, kes valitakse teenusepakkuja juurest ja kes hakkab selle töö eest vastutama ja kes peab vastama eesti interneti poolt vastavatele nõuetele ja saama selle kohta sertifikaadi. See kõik peab saama toimuma enne 1. maid, mis ei ole tegelikult võimalik,“ oli Pea veendunud.

Sama meelt on ka Elion. „Asjad on siin veidi segased veel. Ametlikku infot selle kohta veel ei ole. Pigem tundub, et 1. mail seda ei juhtu,“ ütles Elioni ärijuht Päärn Brauer eelmisel nädalal, lisades, et ametlikult võtab otsuse edasi lükkamise kohta vastu ikkagi Eesti Interneti Sihtasutus.

 „Kui seadusest lähtuda peab lepingutingimuse muutmistest kliendile ette teatama kuu aega. Praegu on aega vähem kui kuu,“ rääkis Brauer probleemist, mis võiks takistada 1. maist uutele domeenireeglitele üle minemist. 

Margus Merila pole enda kinnitusel veel lepingu draftigi näinud ega tea, mis sinna kirjutatakse või millele tema ettevõte registripidajaks hakata soovides vastama peaks. „Valmistame küll oma platvorme ette aga kõik võib veel muutuda. Tegelikult on päris kiire ja loodame, et see lükatakse ühe kuu võrra edasi,“ ütles ta ning lisas: „seda võib võrrelda käibemaksu muudatuse vastu võtmisega, kus kahe päevaga peab tehniliselt valmis olema kõigeks.“ Ka Kenneth Pea on temaga ühte meelt. „Jah see tuleks kindlasti edasi lükata, sest siis kui see töösse läheb peaks kõik 100%liselt testitud olema ja lepingud sõlmitud. Nüüd kahe nädalaga ei jõua seda iialgi valmis.“

EISi juhatuse liige Jaak Lippmaa ütles Äripäevale, et nõuded registripidajatele on välja töötatud ja juba üsna mitmes töörühmas internetikogukonna esindajatega ka läbi arutatud. „Lähitulevikus selgub lõplikult ka registripidajate poolt EIS-ile tasutav domeeni aastase registreerimise tasu. Siis saame ka lepingud sõlmida,“ selgitas ta.

EIS teatas täna uue .ee domeenikorraldus käivitumise tähtaja edasi lükkamisest

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik ja EISi nõukogu esimees Maria Värton teatas täna Äripäevale, et uus .ee domeenikorraldus käivitatakse umbes kahe kuu jooksu. “Ettevalmistustöö uue .ee domeenikorraldusega on jõudnud järgmisse etappi, kus EIS nõukogu kiitis heaks registripidajate tüüplepingu ja hinna,” märkis Värton.

Nõukogu esimees selgitas, et EIS nõukogu ja juhatuse hinnangul vajab kogu valmimisjärgus oleva tarkvaralahenduse komplekstestimine ning personali koolitus, kaasnev teavitustöö ning registrite ületoomine EENeti valdusest EIS serverisüsteemi veel täiendavat aega. “Uue reeglistiku jõustamisest antakse teada vähemalt 30 päeva varem, et registripidajad ja registreerijad jõuaks ka omapoolseid ettevalmistusi teha,” lisas Värton.

Lisaks reeglitele ja registripidaja tüüplepingule on EISis valmimisjärgus:

1. Ülddomeenide loetelu ja tingimused;

Eesti Interneti veebilehel avaldatud teave, mis sisaldab Eesti Interneti poolt registreeritavate ülddomeenide (sh pri.ee; gov.ee; edu.ee) loetelu ning kriteeriume sh Registreerija organisatsioonilisele vormile ja tegevusele, mis on aluseks tema poolt vastava Ülddomeeni kasutamisele.

2. Blokeeritud domeenide nimekiri;

Loetelu domeeninimedest, mille registreerimine TLD.ee alamdomeenina on välistatud, sh tehnilistel põhjustel.

3. Reserveeritud domeenide nimekiri ja nende registreerimise eritingimused;

Loetelu domeeninimedest, mille registreerimine TLD.ee alamdomeenina on võimalik eriloal ning nimetatud loa andmise alused ja kord.

4. Domeenireeglite Vahekohtu reglement

Dokument, mis koostoimes TsMS-ga reguleerib vahekohtumenetluse

üksikküsimusi. Vajalik valmistada ette koos (sedareglementi kohaldama hakkavate) arbiteritega.

5. EE Direkt Registreerimisteenuste Üldtingimused ja Hinnakiri

Olemuselt analoogiline Registripidajate vastavate dokumentidega

(teenuselepingute tüüptingimustega), mis sätestavad Registreerijate suhteskohustuslikud tingimused EE Direkt Registreerimisteenuste kasutamisel,nende maksumuse ja tasumise korra.

6. Registripidajatele esitatavad tehnilised tingimused

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755