21. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

.ee domeeni aastatasuks saab 285 krooni

Eile kinnitas Eesti Interneti SA nõukogu domeeni aastatasu registripidajale 285 krooni aastas ning kiitis heaks registrilepingu, mille alusel saab alustada registripidajatega lepingute sõlmimist uuele domeenikorraldusele üleminekuks.

„Hind lõppkasutajatele ehk registreerijatele kujuneb registripidajate turul arvestades vaba konkurentsi,“ ütles Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

Registripidajateks võivad olla interneti teenusepakkujad (ISPd), telekomiettevõtted, majutusteenuse pakkujad või spetsiaalselt registripidajaks loodud ettevõtted, kes sõlmivad on Eesti Interneti SAga registrilepingu ja kellele on delegeeritud registreerija teenindamine. Registripidajatelt nõutava akrediteeringu kaudu tagab Eesti Interneti SA registripidajate poolt osutatava teenuse ühtlase kvaliteedi.

„Meie eesmärk on, et domeeninimede registreerijatel oleks võimalik kvaliteetse teenuse saamiseks valida piisava hulga registripidajate seast ja toimiks registripidajate vaheline vaba konkurents,“ ütles Kauts.

Ta lisas, et hetkeseisuga on registripidajaks saamise vastu huvi tundud 48 Eesti ja välismaist ettevõtet, kellest 19ga käib tehniliste liideste testimine.

Registrilepingu heakskiitmine võimaldab üle minna kahetasemelisele domeeninimede registreerimise korrale ja Eesti Interneti SA-l delegeerida domeeninimede registreerijate teenindamine ja registrisse kannete tegemine registripidajatele.

„Ettevalmistuste tempo registripidajate lõikes on erinev. Mitmetel registripidajateks soovijatel, nii Eesti kui välismaistel, on ettevalmistused viimases järgus ja nendega olema valmis registrilepingud sõlmima aprillikuu jooksul“ ütles Eesti Interneti SA juhatuse liige ja .ee tippdomeeni administraator Jaak Lippmaa. „Ülemineku täpne kuupäev oleneb nüüd registripidajate valmisolekust“.

Informatsioon akrediteeritud registripdiajate ja kahetasemelise korra rakendumise kohta ilmub jooksvalt Eesti Interneti SA veebilehele.

Eesti Interneti SA on välja arendanud uue Eesti .ee maatunnusega tippdomeeni infosüsteemi. Võrreldes seni Eesti tippdomeeni haldamiseks kasutatud, suures osas 1996. aastal pärineval lahendusel baseeruva süsteemiga on tegemist täiesti uuel tasemel infrastruktuurilahendustega.

Uus süsteem tagab tippdomeeni senisest oluliselt kõrgema turvalisuse taseme. Uus domeenikord näeb ette võimalused igal eraisikul registreerida .ee lõpuga domeeninime, ning ka juriidilistel isikutel registreerida rohkem kui üks .ee domeeninimi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755