7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülikiire interneti ehitamise esimese hanke võitjad teada

Maapiirkondades ülikiire interneti baasinfrastruktuuri arendav Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus selgitas välja esimese projekteerimis-ehitushanke edukad pakkujad.

Seitsmest hankest neli võitis Eltel Networks AS. Nende teha on Väljaküla-Antsla-Valga, Varstu-Võru, Koeru-Rakke-Laekvere ja Mäo-Põltsamaa. Kaks hanget võitis Corle OÜ: Tapa-Roosna Alliku ja Mäo-Roosna Alliku-Koeru. Ericsson Eesti AS võitis Londi-Varstu hanke.

"Hankelepingute detailid ning lõplikud hinnad räägitakse edukate pakkujatega läbi hankelepingu läbirääkimiste käigus," ütles sihtasutuse juhataja Olav Harjo. "Hankelepingud saame edukate pakkujatega alla kirjutada peale riigipoolse rahastamisotsuse tegemist nendele projektidele. Kohe peale seda saavad välja valitud pakkujad alustada projekteerimise ja kõigi ettevalmistustöödega ehituseks. Loodame, et esimesed kopad lähevad mulda paari kuu jooksul," lisas ta.

Hankega valiti välja terviklahenduste pakkujad avalikkusele kättesaadava elektroonilise sidevõrgu liinirajatiste projekteerimiseks ja ehituseks. Hange hõlmab fiiberoptiliste võrkude ja muude liinirajatiste rajamiseks vajalike geomõõdistustööde teostamist, tehnilise projekti koostamist, projekti kooskõlastamist ja maakasutuse seadustamist, materjalide hankimist ning ehitustööde teostamist.

Hange koosneb seitsmest geograafiliselt eraldiseisvast projektist. Kõikide trasside kogupikkus on ca 400 km. Ühe kilomeetri võrgu projekteerimise ja ehituse keskmiseks hinnaks kujunes ligi 125 000 krooni. Kõigi pakkumiste hind kokku on ca 50 miljonit krooni.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse asutati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel Eesti Infotehnoloogia ja Telekommuniatsiooni Liidu liikmete poolt 2009. aastal. Sihtasutuse eesmärk on ellu viia projekt EstWin.

2015. aastaks peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Eesmärgi saavutamiseks peab sihtasutus järgneva viie aasta jooksul paigaldama üle 6000 km optilisi kaableid ning looma üle 1400 võrguühenduskoha.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755