26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: GuardTime'il on oma nišš

Advokaadibüroodel on digitaalse ajatempli jaoks päris huvitav klientuur, samuti pankadel, kus on vaja väga selgelt tuvastada, mis hetkel mingi dokument kelle käe alt läbi käis, kommenteeris riskikapitalist Allan Martinson GuardTime'i plaane.

Martinsoni sõnul käidi projektiga umbes kolm aastat tagasi ka tema jutul, kuid ta andis toona eitava vastuse. "Siis oli projekt meie jaoks liiga varajases staadiumis. Praegu elan projektile kaasa ja jälgin kõrvalt," lisas riskikapitalist.

"Digitaalsest ajatemplist ei saa sama suur projekt nagu Skype, vähemalt mitte lähemas tulevikus, kuna see on suunatud kitsamale seltskonnale. Samas on tal oma nišš ja oma väärtus ning kindlasti on see hästi huvitav, selles pole mingit kahtlust," rääkis Martinson.

"Minu arvates on see kõigiti huvitav ettevõtmine. Ma tunnetan vajadust selle toote järgi, ma arvan, et seda tunnetavad kõik, kellel on missioonikriitilisemaid dokumente," sõnas ta.

Martinson rääkis, et digitaalse ajatempli järele on vajadus näiteks siis, kui lepingute puhul on vaja tuvastada, millal ja kas keegi kuskil selle alla kirjutas. "Ma kujutan ette, et advokaadibüroodel on selle jaoks päris huvitav klientuur, samuti kõikvõimalikud pangadokumendid – kõik kohad, kus on vaja väga selgelt tuvastada, et mis hetkel mingi asi kindlasti kellegi käe alt läbi käis ja juhtus," rääkis ta.

"On palju kohti, kus see pole kriitiline, aga on situatsioon, kus digitaalne ajatempel võib abiks olla. See pole selline asi, mille järgi turg praegu otseselt karjuks, aga samal ajal, kui ta hind on õige ja kui ta on hästi müüdud, võivad kliendid vaadata, et ohoo, aga miks mitte hakata seda tarvitama. Kui seda on juba kord tarvitama hakatud, on raske loobuda," tõdes riskikapitalist.

Martinson sõnas, et isegi kui ta oleks valmis edaspidi projekti investeerima, võib see olla tema jaoks juba liiga suur. "Kõik fondid on teatud ettevõtete eluetappide jaoks ja neil on oma profiilid ja tugevused. Antud juhul sai Guardtime raha Aasia fondidelt ja investoritelt ning kui seal tuleb üldse kunagi järgmine raund peale, on see ilmselt meie jaoks juba liiga suur."

"Igal fondil on omad tööpõhimõtted ja antud juhul meie tavaliselt investeerime kuni kolme, harva viie miljoni euroni ühte ettevõttesse ja ma arvan, et kui Guardtime hakkab kunagi uut raundi korraldama, peaks see olema veel suurem kui praegu. Järelikult läheb see meie jaoks juba suureks," märkis ta. "Teiseks ei ole ma kindel, kas meie kompetentsid on nii tugevad nagu Aasia turul," sõnas Martinson.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755