2. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene võtab äri virtuaalse kontrolli alla

Valgevene meedia andmetel võib valitsuse määrus, mis internetti reguleerib, viia kogu veebis toimuva äritegevuse riigi kontrolli alla.

1. juuliks peavad kõik juriidilised isikud minema üle kohaliku veebimajutuse kasutamisele, kirjutas uudisteportaal charter97.org. Sellega seoses tuleb Valgevene ettevõtetel teha täiendavaid kulusid ja osa e-kirjavahetusest võib ka kaotsi minna.

Erandi saavad vaid need veebilehed, mis on orienteeritud välislugejaile. Valgevene veebimajutajad väljaspool riiki teenuseid pakkuda aga ei saa.

Neid, kes oma veebilehti määratud kuupäevaks kodumaale ei koli, ähvardab Valgevene sideministeerium sanktsioonidega. Võimalik, et neile ei osutata ajutiselt internetiteenuseid.

Valgevene ettevõtted on välismaist majutust kasutanud paljuski seetõttu, et see on kohalikust veebimajutusest odavam ja on valida erineva maksumusega pakette.

Meediaettevõtetel, mis panevad kodulehele üles ka videoklippe, võivad interneti ülalpidamise kulud kasvada pärast kodumaale kolimist kordades.

Sõltumatute vaatlejate arvates põhineb kodumaise veebimajutuse nõue kahel asjaolul, millest üks on majanduslik ja teine poliitiline. Andmete kolimine Valgevene serveritesse suurendab riigile kuuluva Beltelekomi sissetulekuid. See suurendab aga ka riigi kontrolli igasuguse andmevahetuse üle.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755