7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu teaduspargi edulugu seotud rannakarpide pesemisega

Tartu teaduspargi abil sõlmib igal aastal 2-3 Eesti firmat lepingu välismaise ettevõttega, kellele müüakse maha oma innovaatiline lahendus – tuntuim tehnosiire, rannakarpide pesemismeetod pälvis aga kuus aastat tagasi innovatsioonipreemia.

Täna kuus aastat tagasi ehk 7.06.2004 anti Tartu Teaduspargile rahvusvaheline innovatsioonipreemia European Innovation Awards 2004 parima tehnoloogiasiirde eest. Auhinnaliseks osutus Tartu teaduspargi abi OÜle Aquastel Balti, kelle unikaalsele vee aktiveerimise tehnoloogiale aidati leida koostööpartner Hispaanias Santiago de Compostela ülikoolist.

„Aquastel pani oma lahenduse meie vahendatavasse andmebaasi,“ meenutas SA Tartu Teaduspark juhatuse esimees Toomas Noorem. „Hispaania ülikooli inimesed, kes tegelesid rannakarpide pesemise tehnoloogiaga, tundsid asja vastu huvi, sest neil oli just sellist veetöötlusesüsteemi vaja. Hispaanlased võtsid andmebaasi kaudu kontakti meiega ja lõpuks sõlmiti leping, millega Aquasteli tehnoloogia anti hispaanlastele üle. Võibolla kasutavad hispaanlased seda süsteemi rannakarpide pesemiseks siiamaani.“

Noorema kinnitusel sõlmib tänu nende vahendustegevusele igal aastal 2-3 Eesti firmat lepingu välismaise ettevõttega, kellele müüakse oma innovaatiline lahendus. „Auhinda tehnoloogiasiirde eest pole me hiljem enam saanud, aga eks auhinnatute sekka sattumine on ju suuresti õnnelik juhus, sest innovaatilisi lahendusi tehakse maailmas tuhandeid,“ nentis Noorem.

Tartu Teaduspargi projektijuhi Henri Hansoni sõnul ei saa nad vahendatud koostööprojektidest täpsemalt rääkida, sest need on kaetud konfidentsiaalsuslepinguga. „Toetanud oleme ettevõtteid, mis tegutsevad mobiilitehnoloogia, prototüüpimistehnoloogia, optika ja biotehnoloogia valdkonnas,“ lisas Hanson.

Tartu Teaduspark oli esimene, kes ühines maailma suurima tehnoloogia vahendamise organisatsiooniga Innovation Relay Centres (IRC) ning hakkas internetis levitama Eesti innovaatilisi lahendusi Euroopasse ja Euroopa innovaatilisi lahendusi Eestisse.

2008. aastal moodustati IRC ja Euroinfo keskuste (Euro Info Centers) võrgustiku baasil üle-euroopalise ulatusega ettevõtluse tugivõrgustik Enterprise Europe Network ja selles võrgustikus osalevad Eestist lisaks Tartu Teaduspargile ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Tallinna Tehnoloogiapark Tehnopol ja erakonsultatsioonifirmad OÜ BIA ja OÜ Invent Baltics.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755