10. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameti hoiatus: Viking Line'i  laeval on raharöövlist telefonivõrk

Tallinna ja Helsingi vahel sõitval Viking Line’i laeval XPRS peab tähelepanelikult jälgima, millise operaatori teenuseid kasutatakse, sest automaatse võrguvaliku korral võib sattuda ülikallisse satelliitvõrku, hoiatab tehnilise järelevalve amet.

Tallinna ja Helsingi vahel kurseerival Viking Line´i laeval XPRS pakutakse alates selle aasta aprillist satelliitvõrgu kaudu koostöös Rootsi firmaga Seanet Maritime Communications AB mobiilsideteenust (MCV). Teenuse pakkuja ei informeeri aga kliente piisavalt pakutava teenuse tingimustest ja hindadest, teatas tehnilise järelevalve amet.

Tele2 ei ole Seanetiga lepingut sõlminud ja seetõttu selle operaatori kliente hiigel­arve ei ähvarda, samas EMT ja Elisa pakuvad aga teenust kopsaka hinnaga: kõnealustustasu on EMT-l 25,91 krooni ja Elisal 29,29 krooni, minutihind aga vastavalt 18,35 ja 20,75 krooni, vastuvõetava kõne minutihind on aga Elisa puhul soodsam – 15,25 krooni –, EMT küsib selle eest 75,56 krooni, kirjutas Postimees.

Euroopa Komisjoni otsusega peavad kõik liikmesriigid MCV teenuse oma vetes lähtuvalt teatud tehnilistest parameetritest lubama. Kui pakutav MCV teenus vastab otsuses toodud tehnilistele tingimustele, võib teenust loavabalt kasutada. Teenuse lubamise põhimõtted, näiteks teenuse registreerimine ja loa väljastamine, on laeva lipuriigi otsustada. Seanet Maritime Communications AB opereerib Soome lipu all sõitvas laevas. Soome riik andis selle aasta märtsis Seanetile loa MCV teenuse osutamiseks.

Tehnilise järelevalve amet teostas 4. juunil kontrollmõõtmised. Mõõtmised andsid alust kahtluseks, et Seanet lülitab sadamast lahkudes MCV teenuse lubatust varem sisse ning tuvastati, et Seanet ei opereeri Soome poolt väljastatud sagedusloa alusel antud sagedustel. Mõõtmistulemustest on teavitatud Soome sideadministratsiooni FICORA ning probleemi lahendamiseks tehakse igakülgset koostööd Eesti mobiilside operaatoritega.

Tehnilise järelevalve amet soovitab laeval olles tähelepanelikult jälgida, millise operaatori teenuseid kasutatakse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755