16. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telekom maksis tänavu kiduralt dividende

Kui mullu puistas Eesti Telekom aktsionärid üle Eesti korporatiivajaloo suurima dividendisajuga, siis tänavu kuivas rahavihm kokku. Rootslased võtsid firmast välja 842,3 miljonit krooni - sama palju kui ettevõte aastaga kasumit teenis -, riigile jagus sellest tulumaksuna aga vaid 224 miljonit krooni.

Eelmisel aastal tegi AS Eesti Telekom ajalugu. Telekom maksis dividende aktsionäridele kahel korral. 16. juunil maksis firma nagu aasta varemgi dividende 10,50 krooni aktsia kohta ehk kokku 1,45 miljardit krooni.

1. oktoobril toimunud Telekomi aktsionäride erakorraline üldkoosolek kinnitas täiendava kasumi jaotamise ettepaneku. Selle alusel maksti Telekomi aktsionäridele 2008. aasta eest täiendavalt dividende 6,99 krooni aktsia kohta ehk kokku 964 miljonit krooni. Täiendav dividendide väljamaksmine oli seotud TeliaSonera AB ülevõtmispakkumisega.

Telekom maksis dividende rohkem kui Eesti Energia

Seega maksis ettevõte ühe aastaga välja pöörase 2,4 miljardit krooni, mis lajatab pika puuga ka juba harjumuspärasele Eesti Energia tänavu 1,7 miljardini küündinud dividendisummale.

Viimase summa tasumiseks pidi ettevõte Swedbankiga 870 miljoni kroonise laenulepingu sõlmima. Laenu tähtaeg on tänavu 1. novembril.

Ka otsustas oktoobrikuine üldkoosolek, et 2010-2012 väljamakstavad dividendid moodustavad 100 protsenti eelneva majandusaasta lõpuks kogunenud puhaskasumist. Sellise klausli rääkis välja riik, et kolme aasta jooksul võimalikult palju tulumaksu teenida.

Samas on Telekomi mullune kasum umbes 40% väiksem kui tunamullu. Kui 2008. aastal ulatus kasum 1,4 miljardi kroonini, siis eelmisel aastal teeniti kasumit ainult 841 miljonit krooni.

Kasum ja käive kahanesid ootuspäraselt

Ettevõtte juhatuse liige Valdo Kalm rääkis, et kriis mõjutas ka nende tegemisi. "Aga võime siiski rahul olla. Käive vähenes ligikaudu 15% või isegi alla selle. Oleme jätkuvalt turuliidrid. Sellest positsioonist me aastaga ilma ei jäänud. Jah, kasum ja käive vähenesid, aga see oli ootuspärane," nentis Kalm.

Tema sõnul muutis börsilt lahkunud telekommunikatsioonihiiglane ka valdusfirma arvepidamist aruandluse üle. "Telekomi me niimoodi enam ei konsolideeri nagu varem. Lahutasime EMT, Elioni ja Microlinki valdusfirma aruandest. Nii on efektiivsem ja odavam. Kui oleksime börsifirmana jätkanud, siis oleks kasum ikkagi väiksem olnud. Mingit mängu, et näitame väiksemat kasumit ja pääseme niimoodi suurema tulumaksu maksmisest, ei ole," kummutas Kalm oletused eos.

Riik teenib müügirahalt riskivabu intresse

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul vastavad Telekomi majandusnäitajad müügi ajal prognoositule ning kasumi vähenemine teda ei üllata.

"Üldisemalt väitsin siis ja väidan endiselt, et riigi ülesanne ei ole telekomiäri ning riik ei peaks ka teiste ettevõtetega konkureerima. Sain selle eest ka koalitsioonis teravaid etteheiteid ja kuulsin jutte lüpsvast lehmast. Aga riigi lüpsev lehm on hoopis selgete reeglite järgi funktsioneeriv majandus, mitte konkreetsed kompaniid," sõnas minister.

Ta lisas, et Telekomi müügist teenitud miljardid maandavad praegu eelarveriske ja teenivad äririskivabu intresse.

TAUST

TeliaSonera ostis väikeaktsionärid välja

• Mullu 24. augustil kuulutas TeliaSonera AB välja ülevõtmispakkumise ASi Eesti Telekom aktsiate omandamiseks. Ülevõtmispakkumise aktseptimise periood lõppes sama aasta 9. oktoobril.

• TeliaSonera pakkus iga Eesti Telekomi aktsia eest 93 Eesti krooni.

• Ülevõtmispakkumise tulemusena omandas TeliaSonera otseselt ning kaudselt kokku 134 614 949 aktsiat, mis moodustab 97,58 protsenti kõigist Eesti Telekomi aktsiatest.

• Võttes arvesse ülevõtmispakkumise tulemusi, esitas TeliaSonera 16. oktoobril Eesti Telekomi juhatusele taotluse kutsuda kokku aktsionäride erakorraline üldkoosolek, et otsustada Eesti Telekomi vähemusaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmine õiglase hüvitise eest (squeeze-out).

• 4. detsembril peetud aktsionäride erakorraline üldkoosolek otsustas kiita heaks TeliaSonera AB poolt ülejäänud aktsionäridele kuuluvate ASi Eesti Telekom aktsiate ülevõtmise.

• ASi Eesti Telekom aktsiate noteerimine Tallinna ning Londoni börsi põhinimekirjas lõppes selle aasta 13. jaanuaril.

TASUB TEADA

• Riigile kuulus enne TeliaSonera lõplikku omanikuks saamist 24,17 protsenti ehk 33,346 miljonit Telekomi aktsiat, Arengufondile 3 protsenti ehk 4,14 miljonit aktsiat.

• Eesti eraisikutele kuulus 2,7 protsenti Telekomi aktsiatest ning juriidilistele isikutele 1,9 protsenti.

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755