Avaliku teabe kättesaadavus linnades-valdades paraneb

Andmekaitse inspektsioon lõpetas kohalike omavalitsuste võrgulehtede auditeerimise, mille käigus hinnati kontaktteabe kättesaadavust ja seadusekohasust. 

"Kohalike omavalitsuste kontaktteabe kättesaadavuse võtsime luubi alla juba mullu talve hakul, siis  tuvastasime seirates kergemaid või raskemaid puudusi enamikel võrgulehtedel. Toona saatsime seire kokkuvõtte üle Eesti kõigile omavalitsustele ning palusime aprilli lõpuks puudused kõrvaldada,” selgitas inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

"Juunis lõppenud järelkontrolli tulemusena võib öelda, et võrreldes sügisega täidetakse nüüd avaliku teabe seaduse nõudeid märkimisväärselt paremini ja valdav osa omavalitsusi on kontaktteabe avalikustamise korrastanud," tõdes ta.

Väiksemaid vajakajäämisi esines 227st omavalitusest 114-l, neile linna- ja vallavalitsustele  saadetakse meeldetuletused. Suuremate puuduste korral algatatakse järelevalvemenetlused.

"Oleme järeldanud, et seaduse täitmise ebaühtlus on tingitud ametnike vähesest teadlikkusest ja suhtumisest oma tööülesanntesse, mitte rahapuudusest," nentis Peep. "Võrdlevate seirete läbiviimist jätkame ka edaspidi, kuna ennetav järelevalve on kaebustepõhisest sekkumisest tõhusam," ütles ta.

Kontaktteave on avaliku sektori asutuste võrgulehtede enimkülastatav osa. Sealt peab külastaja leidma vajaliku info asutuse ja selle töötajaga kontakteerumiseks. Samuti peab inimesele olema selgelt arusaadav, millega asutus, selle üksus või ametnik tegeleb. Kontaktteabeks on näiteks ametnike nimed, haridus ja eriala, telefoninumbrid, elektronpostiaadressid ja vastuvõtuajad ning ametijuhendid.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Stockmann otsib ARENDUSSPETSIALISTI

Stockmann AS

29. aprill 2018

Derivco is looking for a SENIOR FULL STACK DEVELOPER

Derivco Estonia OÜ

10. mai 2018

Cleveron otsib VANEM-TARKVARAARENDAJAT

Cleveron AS

26. mai 2018

Teabevara