22. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Medvedev peab tõestama, et Venemaa pole Orwelli "1984" 

Dmitri Medvedev ja Barack Obama proovivad luua majanduslikke sidemeid sel nädalal, kui Venemaa president külastab Silicon Valleyt ja Washingtoni.

Venemaa president Medvedev läheb täna Californiasse, et kohtuda tehnoloogiaettevõtete liidritega, sh Google'i juhi Eric Schmidtiga, kuna Venemaa president tahab üles ehitada Venemaa oma Silicon Valleyt.

Medvedev kohtub 24. juunil Washingtonis USA presidendi Obamaga. Presidendid saavad kokku ka mitme ettevõtte juhiga, teiste seas ka Boeingu asepresidendi Jim Albaugh'ga.

Pärast seda kui eelmisel aastal Obama kutsus Venemaad üles kahe riigi suhetes uut pööret tegema, on riigid allkirjastanud tuumarelvade vähendamise kokkuleppe ja nõustunud suurendama omavahelist koostööd Afganistanis, kirjutab Bloomberg. Venemaa on omakorda toetanud USA juhitud ettepanekut Iraani-vastastele sanktsioonidele.

Selle nädala Venemaa presidendi visiidi puhul loodavad riigid, et koostöö võiks laieneda ka ettevõtlusesse.

18,4 miljardi dollari suurune kauplemine maailma suurima majandusega USA ja suurima energia eksportööri Venemaa vahel ei peegelda võimalikke suhteid kahe riigi vahel, leiab Venemaa majandusminister Elvira Nabiullina. Venemaa on huvitatud investeerimisalase koostöö kiirendamisest, lisas ta. "Oleme huvitatud USA otseinvesteeringutest, et moderniseerida ja mitmekesistada meie majandust," ütles minister.

Medvedev peab veenma USA investoreid, et nad saavad teha raha Venemaa ja et riik kaitseks nende huvisid, ütles UralSib Financial Corpi peastrateeg Chris Weafer. "Ta peab ameeriklasi veenma, et Venemaa ei ole segu Orwelli teosest "1984" ja maffiakeskusest, nagu paljud ameeriklased näivad arvavat," lisas Weafer.

Venemaa president on nimetanud investeerimiskliima parandamist üheks peamiseks poliitika eesmärgiks. Medvedev nimetas miljardäri Viktor Vekselbergi ja endise Inteli California üksuse Santa Clara juhi Craig Barretti oma projekti asejuhtideks, mille järgi planeerib Medvedev ehitada tehnoloogiakeskuse Moskva lähedale Skolkovosse.

Vekselberg avaldas arvamust, et USA ettevõtted lubavad Silicon Valley visiidi ajal osaleda Skolkovo projektis. Barrett sõnas, et ka Intel ja Boeing on huvitatud sellest projektist. Vekselbergi sõnul on pooleli läbirääkimised Google'iga, Microsoftiga ja Cisco Systemsiga.

Boeing ootab, et külaskäigul Washingtoni allkirjastab Medvedev kokkuleppe, mille järgi lennukitootja müüb kolme miljardi dollari eest Venemaale lennukeid Boeing 737, on varem öelnud Venemaa töösturite ja ettevõtjate liidu juht Aleksander Šohin. Ta juhib Vene ettevõtjate delegatsiooni Medvedevi visiidil.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755