7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimese kahe päeva jooksul registreeriti 1329 uut .ee domeeni

Esimese kahe päeva jooksul pärast uue korra kehtima hakkamist registreeriti 1329 uut .ee domeeni, mis on ligikaudu sama palju kui eelneva kahe kuu jooksul kokku.

Registreerijate seas oli oodatult palju eraisikute poolt registreeritud domeene, kuid samuti teise ja enama domeeni registreerimisi ettevõttetele.

„Uue domeenikorra eesmärk on muuta Eesti maatunnusega domeen senisest kättesaadamaks. Vaadates registreeringute suurt hulka võib öelda, et soovitud tulemus on saavutatud“ ütles Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts. „Eriti head meelt tunnen eraisikutest registreerijate suure huvi üle Eesti tunnusega domeeni registreerimise vastu. .ee domeen on riigi sümbol Internetis, peame selle kasutamise eest hoolt kandma nagu teistegi riigi sümbolite, riigi lipu ja vapi eest“.

Üleminek muutis ka registreerimise korraldust, domeeninime registreerijate teenindamine on Eesti Interneti SA-lt delegeeritud akrediteeritud ja vastavat lepingut omavatele registripidajatele. „Tagasiside põhjal registreerijatelt saan kinnitada, et uus mudel võeti hästi vastu ja registripidate kaudu domeeni registreerida on mugav“ kommenteeris Kauts. Enim domeene registreeriti Zone Media, Linxtelecomi ja Elioni kaudu.

Eesti Interneti SA ja Registripidajate vahelistes sidekanalites esines ka esimene aps. Kahetasemelise domeenikorra iseärasuse tõttu tuli registreerijate võrdse kohtlemise tagamiseks ajutiselt peatada taotluste edastamine keskregistrisse kõigilt registripidajatelt. Lõppkasutajatelt ehk registreerijatelt domeenitaotluste vastuvõtmist registripidajate ja keskregistri vaheline ühenduse peatamine ei mõjutanud, praeguseks on ühendused taastatud ja kõik taotlused registripidajate juurest keskregistrisse edastatud.

Uutele domeenireeglitele üleminek hõlmab ka kõiki vanade reeglite järgi registreeritud .ee domeene. Nendele hakkas eile kehtima kuuekuuline üleminekuperiood, mille jooksul domeenide registreerijad peavad endale registripidaja valima ja registripidaja juures domeeni registreeringut uuendama.

Liberaalsele domeenikorrale üleminekuga paralleelselt alustab Eesti Interneti SA juures tööd domeeninimedega soetud vaidlusi lahendav sõltumatu organ – Domeenivaidluste komisjon. Komisjoni eesmärgiks on kohtule alternatiivse kiirmenetlusena lahendada domeenide võimalikke väärkasutusjuhte, kus registreerimisega rikutakse kolmandate isikute, näiteks kaubamärgiomanike õigusi.

Eesti Interneti SA on Eesti Internetikogukonda esindav ja Eesti maatunnusega domeeninimesid haldav organisatsioon, mille ülesanneteks on Eestiga seotud tipptaseme domeeninimede haldamine ning nende registreerimise korraldamine, Eesti internetikogukonna esindamine piiriüleses internetikogukonnas, sealhulgas Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)-is, Eesti maatunnusega domeenininimede reeglite ja tasude kehtestamine ning domeeninimede infosüsteemide ja registrite pidamine ning nende kättesaadavuse, usaldusväärsuse ja turvalisuse tagamine.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755