17. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandustarkvarafirmade käive langes keskmiselt 22%

Olulisemate Eesti turul majandustarkvara pakkuvate firmade 2009. aasta käive langes eelneva perioodiga võrreldes esialgsetel andmetel ca 22%, kusjuures majandustarkvara Eestis tootvate firma litsentsitulu vähenes keskmiselt 14%, avaldas samas valdkonnas tegutsev OÜ Directo.

Andmed põhinevad analüüsi tegemise hetkeks äriregistris olnud 16 firma majandusaasta aruannetest, kusjuures nende seas oli vaid kaks firmat, mille käive 2008. aastaga võrreldes kasvas.

Kõige enam kasvatas käivet Eestis arendatav interentipõhine majandustarkvara Directo. 2009. aastal suurenes Directo OÜ käive eelneva aastaga võrreldes 11%, kusjuures põhitegevusest ehk Directo teenuse litsentsidest tulenev käive kasvas 20%. Aasta jooksul kasvas Directo majandustarkvara kasutavate firmade arv 14%.

„Directo jätkuv kasv on tõestuseks selle kohta kui hästi sobib Directo tehnoloogia ja hinnamudel ettevõtetele kõikides majandusoludes,“ kommenteeris ettevõtte juhatuse liige Martin P. Rinne.

"Kui muidu on IT sektoris avalikul sektoril oluline roll, siis meie näeme, et avaliku sektori osakaal majandustarkvara turul on suhteliselt väike, sest üldjuhul on riigiasutused tsentraliseeritult tarkvara soetanud ja pigem ei vahetata tarkvara," vastas Rinne Äripäeva küsimusele riigisektori eelarvekärbete mõju kohta.

"Turu languse põhjusena näeme, et ettevõtted lükkasid edasi või loobusid investeerimisest uude majandustarkvarasse, sest üldjuhul tähendab see olulist investeeringut tarkvara litsentsidesse, juurutusse ja koolitusse," lahkas ta käibe languse tagamaid.

"Kuna ettevõtetel on muutunud rahavoogude juhtimine olulisemaks, püütakse suure investeeringu tegemise asemel hakkama saada olemasoleva tarkvaraga või valitakse rendipõhine tarkvara," lausus Rinne. "See on ka üks põhjus, miks Directo on kasvanud, sest Directo pakub kuumaksul põhinevat täislahendust, mis ei eelda suurt alginvesteeringut."

Majandustarkvara Directo on kasutusel üle 700 ettevõttes Eestis, Lätis, Leedus ning alates 2009. aastast ka Soomes. 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755