20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstWin: saame nüüd kopa maasse lüüa

Meil on palju EstWini projekte juba ette valmistatud ja esimene hangegi läbi viidud ning nüüd saame päris tööga pihta hakata, sõnas Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhataja Olav Harjo.

Harjo tõdes, et tänane Euroopa Komisjoni (EK) teade tuli ootamatult. „EK otsus mõjutab meid nii palju, et saame nüüd päris tööga pihta hakata. Meil on palju projekte juba ette valmistatud ja esimene hangegi läbi viidud ja nüüd saab sisuliselt kopa maasse lüüa. Esimesed kaabli paigaldused hakkavadki lähinädalatel pihta,“ selgitas ta.

Harjo rääkis, et Eestit katva ülikiire internetiühenduse loomise projekti hinnanguline kogumaksumus on 6 miljardit krooni ning kogu EstWini projekti maksumus on kuni 1,5 miljardit. „4-5 miljardit on see raha, mida operaatorid ise investeerivad oma võrkudesse, ühendusliinidesse ja seadmetesse. Hetkel on Eesti riigi poolt eraldatud struktuurfondide raha meie projektile ca 350 miljonit krooni ja millistest vahendites raha edasi tuleb seda veel otsitakse ja see pole aktuaalne. 1,5 miljardit loodame saada suures osas EL struktuurfondidest.“

 „Kogu projekti ametlik lõpptähtaeg on 2015. aasta ning kui me saame kõik ülejäänud finantseerimised lisaks 350 miljonile kroonile kätte ja muude projektidega takistusi ei teki, siis võime loota, et me lõpetame selle projekti aasta või natuke varem,“ lisas ta.

Projekt üritab Harjo sõnul vältida digitaalset lõhet maa ja linna vahel. „Maal on ikka interneti saadavus väga-väga kehv, kuid linnas on suur konkurents ning mitmed firmad tulevad ukse taha ja pakuvad internetti. Tegutseme selle nimel, et ka maal tekiks konkurents ja oleks võimalik saada korralikku ja kiiret internetti.“

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse kodulehelt selgub, et projekti EstWin raames viiakse uue põlvkonna lairibaühendused, mis baseeruvad fiiberoptilistel kaablite, kõikjale Eesti maapiirkondades. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Selle eesmärgi saavutamiseks peab sihtasutus järgneva viie aasta jooksul väljaehitama üle 6000 km optilisi kaableid ning looma üle 1400 võrguühenduskoha.

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755