20. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: Webmedia investori kaasamine on tubli töö

Riskikapitalist Allan Martinson kommenteeris Enterprise Investors`i ja Webmedia tehingut öeldes, et investori  puhul on tegemist väga tugeva riskikapitalifondiga ning tarkvarafirma on teinud nende kaasamisel tubli töö.

Enterprise Investors (EI) on Martinsoni hinnangul üks suurimaid ja tugevamaid erakapitali fonde. „Nad annavad raha juba väljakujunenud ettevõtetele nende edasiseks kasvuks või nende ümberkujundamiseks,“ selgitas ta. Martinson täpsustab, et  EI erineb sellest riskikapitalismist, mida ta ise viljeleb. „Mina tegelen noorte ettevõtete ja stardibaasi finantseerimine,“ märkis ta.

EI on tüüpiline erakapitali investor, mis tähendab, et ta saab osta osaluse ettevõttes, rääkis Martinson. „Üldiselt võetakse horisondiks 3-5 aastat, mille lõppemisel üritatakse osalus maha müüa,“ jätkas ta. 

Marinson arvas, et EI soov on oma osalus maha müüa kaks kuni kolm korda kallimalt kui nad selle ostsid. „Ma arvan, et viie aastaga loodetakse kolm korda kallimalt müüa. Üldjuhul ei vaadata tehinguid alla 25-30% aasta tootluse,“ rääkis ta. Kuidas see maha müüakse, arvas riskikapitalist, et kas müüakse strateegilisele investorile ja ka börsile mineku võimalus on olemas. „95% juhtudest Idaeuroopas erakapitali fondid väljuvad ettevõtetest läbi müügi,“ möönis Martinson.

Kas teised tarkvarafirmad võiksid kadedust tunda sellise tehingu üle, ütles Martinson, et kõigil on selline võimalus olemas. “Kindlasti oli Webmedial päris hea pagas kriisist väljumisel, neil olid head tulemused eelmisel aastal, suutsid isegi kasvada,“ lausus ta ja märkis, et Webmedial on varemgi olnud investor olnud. “See ei olnud esimene kord,“ ütles mees.

Miks tarkvarafirma 36% osalusest loobus, kommenteeris Martinson, et kas omanikud müüsid oma aktsiaid või mitte, see on nende küsimus. „Iga riskikapitali lisandumisega tuleb mingi hulk lisaaktsiad välja lasta. Mis on see suhe uute välja laskvate aktsiate ja vanade aktsiate müügi vahel, see on igas tehingus erinev,“ selgitas Martinson.

Kokkuvõtvalt on riskikapitalist seisukohalt, et tegemist on positiivse uudisega, kui Eesti firmadesse tuleb investeeringuid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755