24. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äike rikkus juulis 200 elektroonikaseadet

Juulikuu kahe esimese nädalaga registreeris Elion ligi 200 äikesest tingitud elektroonilise seadme kahjustust. Pooltel juhtudest pole seadmed enam kasutuskõlblikud.

Äikesest kahjustatud seadmele, sh ruuterile ja digiboksile, ei laiene garantii, kuna tegemist pole tootja poolse veaga. Seega tuleb kliendil kanda seadme remondi või uue seadme ostu kulud, teatas Elion.

Alati ei pruugi pikne lüüa otse elektri- või telefoniliinidesse, ülepinge tekkeks ning elektroonika rikkumiseks piisab ka 2 km kaugusel toimuvast elektrilöögist.

Ruuteri või digiboksi äikesekahjustuse võib tingida ühtemoodi see, kui seadmed on vooluvõrgus või kui andmesidekaabel on kaablivõrku ühendatud.

Sel nädalavahetusel on oodata peaaegu kõikjal Eestis äikest. Oma elektroonikaseadmeid saab võimaliku ülepinge eest kaitsta järgmiselt.

1. Kõuemürinat kuuldes või kodust lahkudes

     - lülitage välja kõik võimalikud elektroonikaseadmed;     - eemaldage seadmete voolujuhe vooluvõrgust;     - eemaldage seinakontaktist ka kõik kaablid (telefoni- ja internetikaabel, televisioonikaabel, kui kasutate kaabeltelevisiooni).

2. Lisavõimalusena soovitame kasutada ülepingekaitset, kuid see kaitseb vaid juhul, kui hoones või korteris on korralik maandusega vooluvõrk.

3. Kindlasti tasub lasta üle kontrollida ka elamu vooluvõrk, et see oleks maksimaalselt äikese eest kaitstud. Samas tasub meeles pidada, et piksekaitse kaitseb pikse otselöögi korral küll hoonet, aga mitte hoones olevaid seadmeid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755