10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juulis registreeriti ligi 4000 uut .ee domeeni

Eesti tippdomeeni registrit haldava Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) andmeil registreeriti juulis ligi 4000 uut Eesti riigitähisega domeeni ja umbes tuhat olemasolevat .ee domeeni.

Eesti suurim domeenide registripidaja Zone.ee registeeris uutest domeenidest pooled, ülejäänud registreerimised jagunesid 23 muu akrediteeritud registripidaja vahel.

"Reformi järgselt registreeritud domeenide suur arv näitab, et avalik huvi domeenireeglite kaasajastamise järele oli internetikogukonnas olemas. Samas valmistab mulle muret asjaolu, et ligi 80 000 olemasolevast domeeninimest on ümber registreeritud vaid tühine osa. See näitab, et avalikkus ei ole seni teadvustanud domeenide ümberregistreerimise vajadust,” kommenteeris domeenireformi avakuu tulemusi Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens.

Olemasolevate .ee domeenide omanikud peavad uute domeenireeglite kohaselt oma domeenid ümber registreerima ja seda järgneva viie kuu jooksul. Domeenid, mida ümber ei registreerita, kustutatakse lõpuks registrist.

Zone.ee tulemusi domeenireformilt kommenteeris Jürgens järgmiselt: “Oleme suutnud välja töötada veebipõhise lahenduse, mis sõltumata domeenireeglite märgatavast karmistumisest, teeb domeeni registreerimise kasutajate jaoks mugavaks ja varasemast isegi kiiremaks."

Märkimisväärsemad muudatused, mida juulist kehtima hakanud uued domeenireeglid endaga kaasa tõid, on järgmised:

• lisaks ettevõtjatele saavad ka eraisikud hakata endale domeene registreerida;

• ettevõte või eraisik saab endale registreerida mitu domeeni, registreeritavate domeenide arv ei ole enam piiratud;• domeenide registreerimise võimalus avanes välismaistele registreerijatele;• domeeni registreerimine muutus tasuliseks;• domeeni registreerimine muutus tähtajaliseks, registreerimisperioodi pikkuseks on üks aasta.

Tippdomeeni reformi käigus peavad oma olemasolevad domeenid ümber registreerima ka kõik senised domeeninimede omanikud, täna on Eestis registreeritud ca 80 000 domeeninime. Ka nendele hakkab kehtima aastatasu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755