15. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arengufondi rahastusega GrabCAD vajab kokku 20 mln

Arengufondilt 4 miljonit krooni saanud inseneride pildipank, suhtlus- ja müügikeskkond GrabCAD vajab kolme aasta jooksul toimuvaks maailmavallutuseks 20 miljonit krooni.

GrabCADi kaasasutaja Hardi Meybaum ütles, et enneolematu inseneride töökeskkonna esialgseks arendustööks kulus 300 000 krooni. Nüüd, kui Arengufond õla alla pani, tegeleb GrabCAD tõhusa otsingumootori, suhtlus- ja müügikeskkonna väljatöötamisega. Lähema kahe aasta jooksul kulub 7 miljonit krooni.

Selleks, et maailma vallutada ja levinuimaks inseneride suhtlus- ning kauplemiskohaks saada, läheb aga Meybaumi hinnangul vaja 20 miljonit krooni. Enamus sellest rahast kulub tootearendusele.

Möödunud nädalal avalikuks muutunud GrabCADi joonistepank sisaldas möödunud nädala lõpus üle saja faili, mis olid keskkonna kasutajate enda tööd. Need on CAD-inseneride hobiprojektid - jalgrattad, mööbel, abikonstruktsioonid ja muud vahvad leiutised, rääkis Meybaum.

GrabCAD failipanga mahtu piirata ei kavatse. Lähiajal lisandub lahendus, mis võimaldab keskkonna kasutajatel ka oma isiklike CAD-faile GrabCADis hoida. Avaliku failipanga kasutamise eest maksma ei pea, küll võtab GrabCAD edaspidi vahendustasu igalt keskkonna kaudu esitatud tellimustöölt.

Hetkel on GrabCADil vaid üks Eesti partner, milleks on CAD-programmi Solid Edge müüv Pro-Step, vastas Meybaum Äripäeva järelepärimisele. "Aga pigem on meie koostööpartnerid konkreetsed CAD-tarkvara tarnijate arendusmeeskonnad, sest Eestis tegelevad CAD-tarkvara müüvad ettevõtted peamiselt müügiga ning sügavam toote kompetents arendamise koha pealt puudub," lisas ta.

"Kindlasti vajame valdkonna rahvusvahelisi eksperte, kes avavad uksi ja annavad toote koha pealt strateegilisi ideid. Hetkel on ettevõte nõukogus kaks rahvusvahelist eksperti, USAst ja Indiast," lausus Meybaum.

"Enda meeskonda vajame veebiarendajaid ning CAD-valdkonda tundvaid tehnilisi inimesi ning lisaks rahvusvahelise kogemusega müügiinimesi," rääkis ta lähiaastate tööjõuvajadusest.

Meybaum nimetas potentsiaalseteks konkurentideks CAD-tarkvara tootjaid Dessault'd ja Siemensit, mis võivad ise panustada analoogsetesse keskkondadesse. Dessault on seda juba teinudki ning keskkonnal www.3dcontentcentral.com on ligikaudu 500 000 kasutajat. Samas jätab keskkonna kasutusmugavus Meybaumi sõnul mõneti soovida ning ei panda rõhku inseneride sotsiaalvõrgustikule.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755