23. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle-eestilise ülikiire interneti projekt lükati täna käima

Täna sai Järvamaal Amblas avalöögi projekt EstWin, millega ehitatakse 2015. aastaks välja internetivõrk, mis viib ülikiire interneti kõikjale Eesti maapiirkondadesse.

"EstWin on kogu Eesti jaoks väga oluline infrastruktuuri projekt. Tänasest algavad ametlikult tööd 14 erineval objektil ning käimas on hange järgmisele 18 objektile projekteerija ja ehitaja leidmiseks," ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. "See projekt annab koheselt tööd sadadele projekteerijatele, ehitajatele ja tarnijatele," lisas ta.

Ministri kinnitusel on rajatava lairibavõrgu infrastruktuuri kättesaadavus kohalike omavalitsuste jaoks oluline tegur ettevõtete piirkonda toomisel ja kaugtöö, tervishoiuteenuste ning hariduse ja avalike teenuste osutamisel.

EstWini raames ehitab Eesti Lairiba Arenduse sihtasutus 2015. aastaks välja üle 6000 kilomeetri valguskaablivõrke. Võrkude väljaehitamise hinnanguline maksumus on 1,5 miljardit krooni.

Üle-eestilise valguskaablite võrgu rajamisel kasutatakse kaasaegset mikrotorude tehnoloogiat, mis võimaldab vajadusel suuremate lisakulutusteta tulevikus võrgu mahtu mitmekordistada.

Eesti Lairiba Arenduse SA juhatuse esimees Olav Harjo ütles, et kiire internet on linnades juba täna saanud tavaliseks teenuseks, ilma milleta ei osata elu ettegi kujutada.

"Maapiirkondes on kiire internet täna aga kättesaamatu enamikele. EstWin projektiga likvideerime selle digitaalse lõhe maa ja linna vahel. Täna alustavad tööd mitmed ehitusettevõtted, et paigaldada kaablid, mis viivad kiire interneti maale. Täna paigaldatud esimesed meetrid võrku on algus üle 6000kilomeetrisele rännakule, mis meil tuleb järgnevate aastate jooksul läbida," rääkis ta.

EstWin on osa Eesti uue põlvkonna lairibavõrgu arengukavast, mille eesmärk on, et aastal 2015 on kõigil kodudel, ettevõtetel ja asutustel võimalus liituda ülikiire internetiga ning saada andmeside kiiruseks kuni 100 Mbit/s.

EstWini projekti rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond koos Eesti riigiga.

Eesti Lairiba Arenduse SA on projekti EstWin elluviimiseks loodud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi toetusel juhtivate telekommunikatsiooni ettevõtete (Elion, Elisa, Eltel Networks, EMT, Ericsson, Levira, Tele2 ja Televõrgu AS) poolt.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755