9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tudeng mõtles Electroluxile välja minikülmiku

Electroluxi tuleviku kodutehnika disainikonkursi DesignLab Eesti konkursi võitjaks osutus kunstiakadeemia tudeng Lauri Hirvesaar projektiga Lumehelbeke.

Esmakordselt Eestis läbi viidud kohaliku konkursi võitja pakkus välja portatiivse minikülmiku kontseptsiooni. Selle disain põhineb soojust juhtival tulevikumaterjalil, mis võimaldab temperatuuri juhtida ja jagada läbi erinevate materjalide. Lahendus koosneb temperatuuri akumuleerivatest helbekestest ja laadimisjaamast. Lumehelbel tuleb valida õige temperatuur ja paigalda soovitud toiduainele.

"Eri toiduained vajavad erinevaid säilitustingimusi, milleks täna vajatakse mitut erinevat külmkappi. Tuleviku ülerahvastatud maailmas nõuab toiduainete säilitamine arukamaid lahendusi. Meie meelest on Electroluxi Lumehelbekese idee väga hästi ja arusaadavalt vormistatud ning väärib igati peapreemiat," lausus Eesti žürii esimees Heikki Zoova.

Teise kohta pälvis konkursil Kuido Kasak juhtmeta potiga. See on toidupott, mis ei vaja eraldi kuumutusseadet, sest on ise võimeline muutma juhtmevabalt energiat soojuseks või ka külmaks. Pott võimaldab lisaks toidu valmistamisele seda ka jahutada ja säilitada. Samas on pott ka arukas, osates temasse pandud toiduaineid analüüsida ja otsustab, milline valmistusviis on parim. Ta on võimeline muutma ka suurust vastavalt vajadusele.

Kolmandaks jäi Annika Kaldoja ja tema isiklik tervise kontrollija Droplet, mis analüüsib igapäevaselt meie füüsilist seisundit, kõrvutab seda DNAga ja annab toitumissoovitused. Selleks tuleb vaid näpp asetada testiseadmele, mis saadab andmed võrgu kaudu töötlemisele.

Electrolux otsustas korraldada sel aastal esmakordselt kohaliku DesignLab konkursi Eesti tootedisainitudengite seas selleks, et Eesti noored disainerid oma novaatorliku mõtteviisi ja julgete ideedega rohkem maailma areenil silma paistaksid.

Kuigi Eesti tudengid tänavu rahvusvahelisse finaali ei pääsenud, valis siinne žürii kõikide Eestist esitatud tööde seast kolm parimat ning esimene koht saab auhinnaks reisi Londonisse DesignLab 2010 finaalvõistlusele 23. septembril.

Žürii koosseisu kuulusid esimees kunstiakadeemia tootedisaini osakonna juhataja Heiki Zoova, Electrolux Eesti juht Andres Kesker, disainerite liidu esinaine Ilona Gurjanova, kunstiakadeemia õppejõud ja disainer Sven Sõrmus ning disainer Pent Talvet.

Electrolux Design Lab 2010 konkursi teemaks on "Kodused lahendused piiratud ruumi jaoks". Electroluxi iga-aastane disainivõistlus sai alguse 2003. aastal. Konkursi eesmärgiks on avastada huvitavaid ideid, milliseks kodutehnika tulevikus võib muutuda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755