4. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaa ettevõtete TOPi võitja äri õitseb Venemaal

Ehkki meie firma on registreeritud Eestis, ei toimu meie äri siin ja seega pole me just kõige parem näidisfirma iseloomustamaks Eesti ettevõtlust, püüab OÜ Indore Chemical ainuomanik ja juht Igor Goleništšev esialgu intervjuust kõrvale põigelda.

Intervjuu Äripäeva Harjumaa ettevõtete TOPi võitjafirma OÜ Indore Chemical tegevjuhi Igor Goleništševiga.

Millega firma tegeleb?

Vahendame Euroopa tehastes toodetud keemilisi lisandeid, mida kasutatakse määrdeõlide tootmisel. Näiteks on meie põhilised kliendid Venemaal asuvad nafta ümbertöötlemise tehased. Meie äripartneriteks Venemaal on inimesed, keda ma tunnen isiklikult juba väga pikka aega. Indore Chemicali vastutada on finantspool ja muidugi tagada logistika, et kaup läänest itta jõuaks.

Kuidas te neid keemilisi lisandeid veate?

Selleks on spetsiaalsed konteinerid. Need saabuvad Euroopast laevadega Peterburi sadamasse ja seal laaditakse konteinerid ümber kas autotranspordile või raudteetranspordile.

Miks käib kaup just Peterburi sadama kaudu?

Venemaa toll ei luba sellist spetsiifilist kaupa vedada üle maismaapiiri, seda peab tegema vaid sadama kaudu. Meie vahendatavate kemikaalide puhul on oluline, et sellega tegeldakse võimalikult vähe piirkonnas, kus inimesed elavad. Et ilmaasjata mitte riski võtta.

Seega ei vea te läbi Eesti mitte tilkagi vahendatavast kaubast. Aga kas te oleksite valmis äri ajama ka Eestis?

Kui meie spetsiifilise kauba vastu tekiks huvi siin Eestis, siis loomulikult me teeksime siin äri. Näiteks oleme kaalunud hakata määrdeainete teatud lisandeid ise tootma. Aga seda meie partnerite kaudu Venemaal, sest Eestis poleks see äriliselt kasulik. Me ei saaks praegu otse Venemaalt tootmiseks vajalikke komponente sisse tuua, sest Venemaa on raudteeveostele piirangud peale pannud.

Kuhu te põhiliselt vahendatava kauba müüte ja kas otsite uusi turge?

Kõige enam Venemaale, aga ka Kasahstani müügikogused on järsult suurenenud. Oleme aastaid kemikaale müünud ka Valgevenesse. Eelmisel aastal lisandus Ukraina ja otsime uusi turge Kesk-Aasias.

Teie äri silmas pidades, kas sellel on mingi pluss või hoopis miinus, et firma on registreeritud Eestis?

Ma ei oska välja tuua ei plusse ega miinuseid. Kõik oleneb ikkagi sinu enda tööst, sinu sidemetest ja partneritest. Tegelikult peame me ennast eelkõige Euroopa firmaks. Me ostame kvaliteetse kauba Euroopa tehastest ja see on meie kõikide, nii idas kui ka läänes asuvate partnerite jaoks oluline.

Mis oli peamine põhjus, et firma mullune käive kasvas enam kui kolm korda võrreldes 2008. aastaga?

Tegelikult jätkasime sama tööd mis varemgi, aga me lihtsalt muutsime oma firmade tööde struktuuri ja kogu käive hakkas käima Indore Chemicali kaudu, mitte enam teiste firmade kaudu.

Milliseks kujuneb firmale tänavune ja tulevane majandusaasta?

Tänavu pole põhjust end kiita - majanduskriisi tõttu jäävad tulemused tunduvalt kehvemaks kui mullu. Loodame, et järgmine aasta tuleb parem. Rohkem ei oska praegu prognoosida, sest ma ei tea näiteks, millised valuutakursid on tuleval aastal.

Olete eraldanud dividendideks 50 miljonit krooni. Kas võtate dividendid välja ja kui jah, siis kuhu raha suunate?

Lõplikku otsust, kas üldse dividende võtame, pole veel tehtud. Vaatame, milliseks kujuneb meie tänavune majandusaasta. Kui võtame dividende, siis suuname raha ärisse.

Võitja

asutatud 25.10.2004asukoht Harku vald, Liikva külakeemiasaaduste ja -komponentide hulgimüüktöötajaid mullu 4, aasta enne seda 3

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755