4. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nord Stream maksab Eesti kaluritele hüvitist

Nord Steam leppis kokku hüvitiste maksmises ja leevendusmeetmetes neile Eesti kalameestele, kelle alused traalivad ettevõtte poolt rajatava gaasijuhtme läheduses Läänemeres.

Nord Stream on sõlminud kokkulepped Läänemeremaade Kalurite Ametiühingutega nagu ka kaluritega, kes ei ole ametiühingute liikmed. Eelmisel aastal sõlmiti lepingud viies riigis, kelle vetest torujuhe läbi läheb: Venemaa, Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa, sellel aastal kirjutati lepingud alla ja maksti kompensatsiooni kaluritele Eestist, Lätist ja Leedust.

Hüvitised makstakse ühekordsete summadena, võttes aluseks laevade püügistruktuuri ja raporteeritud püügid ning kehtivad peamiselt alustele, mis on taglastatud merepõhjas traalimiseks.

“Kalapüügil on oluline roll paljudes Läänemere äärsetes kogukondades ja meie torujuhe läbib mõningaid olulisi kalastuspiirkondi,” sõnas Nord Streami Balti riikide regionaalne nõunik Romans Baumanis.

Eesti Kalurite Liidu juhatuse esimees Mart Undrest lisas, et Nord Stream leppis kalandusorganisatsioonidega kokku, et torujuhtme ehituse koordinaadid edastatakse professionaalses kalanduses kasutatavate elektrooniliste süsteemidega kohanduvas formaadis. Torujuhe märgitakse ära nii trükitud kui elektroonilistele merekaartidele.

Torujuhe on projekteeritud kalandustegevuse suhtes vastupidavana ning selle trass ja ehitus on optimeeritud eesmärgiga minimiseerida võimalikku kahju kalameestele. Siiski on kalameestel vajalik mõnedes kohtades püüdmistehnikaid kohandada ja arvestada ehituse ajal kehtivate ajutiste piirangutega. 

Kogu projekti kestel on kalameestele kättesaadav alaline kontaktpunkt, kust saab vastuseid küsimustele torujuhtme ehitustööde lähistel kalastamise kohta. Ehituse kestel hoitakse kalamehi pidevalt kursis ehitustööde liikumisega.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755