11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Richard Bransoni kosmoselaev tegi esmalennu

Eile sooritas USAs esmalennu erakosmoselaev SpaceShipTwo, millega soovib reisile minna ka paar eestlasest ettevõtjat.

Virgin Galacticu kosmoseturismiks mõeldud SpaceShipTwo tõusis oma emalaeva küljes 45 000 jala (13,7 km) kõrgusele ning laskus sealt kahe piloodi juhtimisel iseseisvalt lennuväljale USAs Mojave kõrbes. Lend kestis kokku 11 minutit, õhkutõusmisega kokku 25 minutit, kirjutas Briti leht Daily Mail.

Kuute reisijat kandev SpaceShipTwo peab läbima veel hulga teste, enne kui võib hakata turiste kosmosesse viima. Näiteks ei katsetatud eilsel lennul rakettmootoreid.

Virgini president sir Richard Branson ütles, et enne kommertskosmoselendude alustamist on vaja veel palju teha. "See oli suur samm edasi," kommenteeris ta eilset lendu.

Me teame nüüd, et SpaceShipTwo lendab, et see suudab turvaliselt eemalduda emalaevast ning õnnelikult maanduda, lisas ta. Järgmine suur samm on rakettmootorite testimine, märkis Branson. Oleme teinud seda tuhandeid kordi maa peal, järgmisena testime mootoreid õhus, lisas ta.

SpaceShipTwo ehitas Burt Rutan, selle prototüüp võitis 2004. aastal kümne miljoni dollari suuruse preemia kui esimene mehitatud eraomanduses kosmoserakett.

Lend sellega kosmosesse maksab 200 000 dollarit ehk 2,5 miljonit krooni. End on kirja pannud ligi 370 inimest, kelle makstud deposiitidest on kogunenud Virgin Galacticule juba 50 miljonit dollarit.

Kommertslendudeks hakatakse kasutama USAs New Mexico osariiki rajatavad nn kosmoselennujaama.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755