20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome: sadu miljoneid IT-investeeringuid läheb raisku

Soome ettevõtted teevad aastas kuni miljardi euro suurusjärguni küündivaid kasutuid IT-investeeringuid, vahendab värske uuringu tulemust Yle Uutiset.

Värskete uuringute järgi ei suurenda IT-investeeringud tööviljakust, sest töötaid ei jõuta koolitada ja töö tempo hoopis aeglustub. Raha läheb raisku nii riigi suurfirmades kui ka väiksemates ettevõtetes.

Töökohale muretsetud uus IT-park ei suurenda enamasti oodatud määral tootlikkust, selgub Soome Aalto ülikoolis tehtud ulatuslikust uuringust. Investeeringu mõju võib osutuda hoopis vastupidiseks, kui töötajaid pole korralikult koolitatud ja nad ei oska uusi võimalusi kasutada. Tööd peatuvad, motivatsioon kannatab ja see läheb ettevõtetele ja kogu ühiskonnale kalliks maksma.

Soome arvutiturul liigub aastas ligikaudu 1,5 miljardit eurot. Aalto ülikooli uuringu järeldused näitavad, et kui hiidinvesteeringutest ei saada kasu koolituse või motivatsiooni puudumise tõttu, läheb raisku sadu miljoneid eurosid ja isegi kuni miljard eurot aastas.

Vähemalt küsitluse tulemusel selgus, et positiivset tulemust enamasti ei saada. Suurem osa küsitlusele vastanutest pidas töökoha arvutikasutusjuhendeid ebapiisavateks. Maid mõni protsent vastanutest arvas, et asjad on korras ja uue tehnoloogia kasutamine sujub probleemideta.

Suuri ettevõtteid esindas uuringus TeliaSonera, küsimustele vastas ka 700 väiksema ja keskmise suurusega firma esindajat.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755