29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: eduka firma loovad koos gaas ja pidur

Tavaliselt on start-up kahe inimese kombinatsioon, kellest üks on gaasipedaal ja teine pidur, iseloomustas investeerimisfirma MTVP juhtiv partner Allan Martinson.

Enne edu läbitakse ka põrkumisfaas, mõnikord jääb üks asutaja ajaloo jaoks tundmatuks, tagaplaanile, rääkis ta. Vastandid on hästi vajalikud, lisas Martinson täna IKT-konverentsil "Visioonist lahendusteni" esinedes.

Hea test, kas idee töötab, on tema sõnul 30 sekundi reegel: ettevõtte asutaja peab suutma selle aja sees oma emale öelda, kes on klient, mida sa tema heaks teed ja miks oled parem kui konkurent.

Arvestada tuleb, et idee teeb teel eduni läbi korduvaid kannapöördeid. Enamik tuntud ettevõtteid ei tee täna seda, milleks nad alguses on loodud, lisas Martinson ja tõi näiteks Skype'i, Flickri ja PayPali.

"Neid kannapöördeid tuleb korduvalt teha, sellest pole mingit pääsu, see ongi asja ilu," lisas ta. Heal start-upil võiks olla raha ja aega kahe-kolme kannapöörde tegemiseks, märkis Martinson.

Läbikukkumine pole tema kinnitusel probleem, vaid probleem on aeglane läbikukkumine. "Euroopas arvatakse, et läbikukkumine on paha. Ei, läbikukkumine on vajalik," märkis ta. Läbikukkumise tuvastamiseks on vaja vahe-eesmärke, mis võiks olla kas igal kuul või lausa nädalal, lisas Martinson.

Start-up on nagu väike laps, kes õpib käima: ta peab kiiresti reageerima ja õppima, mis töötab ja mis mitte, rääkis Martinson. Kiirus on parim start-upi edu tõenäosuse suurendaja ja nälg on parim kiirendi, lisas ta.

Martinsoni sõnul on start-up aeg firma tegevuses, kus ta alustab nullist ja jõuab esimese miljonini, kas siis miljon rahaühikut käivet või miljon kasutajat. Arvatakse, et start-up algab ideest, aga see on vale. Absoluutselt kõik start-upid algavad inimestest ja nende kokkupuutumisest, kinnitas ta täna konverentsil esinedes. 

Asi pole tehnoloogias, äriplaanis ega ka mitte ärimudelis, vaid inimestes. Esimene instinkt on vaadata, mis inimesed nad on, mis on nende väärtused, mis neid motiveerib, kuidas suudavad koos töötada, kirjeldas Martinson enda kokkupuuteid alustavate ettevõtjatega. Ja kui ma leian tiimi koostööd tegemas ka pühapäeviti kell viis, alles siis on nad väga pühendunud, rääkis Martinson.

Invesorit kaasates arvestage, et ta on tunduvalt hullem kui teie naine – näiteks ei saa te end investorist lahutada, rääkis ta.

"Visioonist lahendusteni 2010" on pikkade traditsioonidega infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni konverents, mis käesoleval aastal toimub juba 12. korda.

Täna Tallinnas TTÜs aset leidva konverentsi ettekandjate seas on Heikki Haldre, Igor Rõtov, Keith Silverang, Kersti Uudla, Margus Uudam, Taavi Kotka, Bridget Cosgrave, Erkki Truve, Marjam Vaher, Mart Laar, Rain Laane, Raivo Vare, Sten Tamkivi, Tanel Tammet, Siim Puskai ja Üllar Jaaksoo. Konverentsi avas president Toomas Hendrik Ilves.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755