30. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isiku ehtsuse elektrooniline tõestamine muutub usaldusväärsemaks

Eile genereeris majandusminister Juhan Partsi kokku kutsutud komisjon uue sertifikaadi ning võtmepaari, mis saab olema isiku ja tema toimingute, näiteks digitaalallkirjade ehtsust tõestavate teenuspakkujate kinnitamise ja hindamise aluseks.

Seda kinnitust vajavad e-teenuste pakkujad otsustamaks, kas oma toimingutes usaldada isikut ja tema poolt kasutatavat sertifikaati või mitte.

„Elektroonselt  pakutavad teenused on muutunud järjest rohkem igapäevaelu lahutamatuks osaks. Oma ehtsust saab elektrooniliselt tõestada usaldusliku sertifitseerimisteenuse pakkuja toetatava sertifikaadiga ja sellele vastava  avaliku ja salajase võtmega. Seetõttu on sertifitseerimisteenuse osutaja turvalisusahela kõige olulisem komponent,“ ütles minister Parts. „Peame olema kindlad, et teenuse osutaja on usaldusväärne ning pakub turvalist isiku ja digitaalallkirjade ehtsuse tõestamise teenust,“ lisas Parts.

2004. aastal genereeritud sertifikaat ja võtmed  olid tänaseks tehniliselt vananenud ja nende kasutusala muutunud. Sertifitseerimisteenustele ja nende teenuste pakkujate järelvalvet, registreerimist ja hindamist viib läbi majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös Tehnilise Järelvalve Ametiga (TJA-ga). Järjest enam on Eesti avamas oma teenuseid ka teiste Euroopa Liidu kodanikele. Sellega seoses on TJA-le lisandumas teiste riikide sertifitseerimisteenuste hindamise ülesanne.

Uuenenud nõuded ja Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud liikmesriigile kohustuslike ülesannete täitmine on tekitanud vajaduse ümber korraldada ka sertifitseerimise registri töö. Suurenenud on nõuded sertifitseerimis- ja ajatempliteenuse osutajate poolt väljastavate sertifikaatide kohta andmete, teabe avaldamise ning selle kinnitamise protseduuris. Sertifitseerimise register on vastavalt Euroopa Komisjoni otsusele ligi aasta publitseerinud Eesti digitaalsete usaldusteenuste nimekirja ja on asunud hindama teiste riikide sertifitseerimisteenuseid. Eesti usaldusnimekirja kinnitab Euroopa usaldusteenuste nimekiri. Sertifitseerimise registri uus veeb asub aadressil http://sr.riik.ee.

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755