17. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: tarbijad näevad piraattarkvaras turvariski

Üle poole Eesti tarbijatest usuvad, et tarkvara kodukasutajaid tuleks senisest enam informeerida võimalikest ohtudest ja võimalustest end kaitsta.

Vastasel korral võidakse piraattarkvara ekslikult originaaliks pidada. Eestis Microsofti tellimusel läbi viidud küsitluse kohaselt soovitaks 88% vastanutest oma sõbral osta legaalset tarkvara, isegi kui see on kallim.

"Uuringutulemused näitavad selgelt, et on olemas vajadus tarbija harimiseks. Inimesed eelistavad kasutada originaaltarkvara, sest tunnetatakse piraattarkvaraga kaasnevaid riske ja ohte," kommenteeris Microsoft Eesti juht Rain Laane.

Tarkvarapiraatlusega võitleva organisatsiooin Business Software Alliance esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste sõnul üritatakse litsentseerimata tarkvara pakkujate poolt petta just tarbijaid ehk kodukasutajaid.

"Hetkel on politsei menetluses mitu kriminaalasja selle kohta, et tarbijale on müüdud kas internetioksjoni või kuulutuste vahendusel tarkvara, mida väidetakse olevat legaalne, kuid ostu sooritamise järel on selgunud, et ostja on saanud litsentseerimata tarkvara, mida ta kasutada ei saa või ei tohi," selgitas ta. Uduste märkis, et lisaks autoriõiguste rikkumisele on pakkujate selline tegevus käsitletav ka kelmusena tarbijate suhtes.

Microsoft avaldas täna laialdase tarbijauuringu tulemused, mis kaardistas hoiakuid originaal- ja võltsitud arvutitarkvara kasutamise kohta. Uuringus küsitleti enam kui 38 000 inimest 20 riigis, sh Eestis.

Uuringutulemustes joonistub selgelt välja, et piraattarkvara kasutamises nähakse ohtu kõikjal üle maailma. Kaks kolmandikku küsitletutest arvasid, et võltsitud tarkvara ei ole nii turvaline kui originaaltarkvara, kusjuures suurimaks ohuks peeti identiteedivargust ja andmete hävimist. Eestis läbiviidud küsitluses tõstatus tarbija poolt kogetud suurima probleemina erinevate hüpikreklaamide (pop-up) ilmumine.

Rahvusvahelises uuringus leidis 65% (Eestis 38%) vastanutest, et valitsus peaks kasutusele võtma tõhusamad meetmed võltsitud tarkvara hulga vähendamiseks ning 72% (Eestis 64%) usub, et tarkvarafirmad ise peaksid asuma võitlusesse litsentseerimata tarkvara levitajate vastu.   

"Uuringutulemused viitavad inimeste kõrgendatud ootustele valitsuste ning tööstuse suunal, kes peavad astuma kiiremaid samme piraattarkvara vastu võitlemiseks. Oleme pühendunud sellele, et anda endast parim olukorra muutmiseks," ütles Microsofti ülemaailmse antipiraatluse valdkonna vedaja David Finn.

Uuring viidi läbi Microsofti kodukasutaja teadlikkuse tõstmise algatuse raames. Lisaks uuringule on Microsoft Eesti koostanud kodukasutajale suunatud ostunimekirja olulisematest kontrollküsimustest tarkvara valimise ja ostmise hõlbustamiseks ning piraattarkvara vältimiseks.

Eestis TNS Emori poolt läbi viidud küsitluses osales 500 inimest vanuses 15-84 eluaastat.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755