19. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERR avas tele- ja raadiosaadete tasuta arhiivi

Tänasest jõuab Eesti Rahvusringhäälingu arhiivides hoitav audiovisuaalne kultuuripärand elektroonilisel kujul huvilisteni portaali arhiiv.err.ee kaudu.

Uus internetikeskkond peab arvestama paljude erinevate autoriõigusalaste kokkulepetega. Seetõttu on mõnede failide kuulamine/vaatamine piiratud. Kokkulepete sõlmimine autoriõiguste osas jätkub. Registreeritud kasutajaile saab vajaduste järgi (nt õppe- või teadustöö) anda tavapärasest laiemaid juurdepääsuõigusi.

ID-kaardi põhise juurdepääsuga digihoidlast on praegu võimalik leida tele- ja raadiosaateid. Arhiivide sisuga saab internetis tutvuda ka anonüümselt. Anonüümne kasutaja pääseb ligi ainult nendele andmetele ja sisule, mida ERRil on õigus kõigile vabalt avaldada.

Kasutajaks registreerumiseks on vajalik ID-kaardi või mobiil-ID olemasolu. Registreeritud kasutajana pääseb süsteemi ka riigiportaali eesti.ee keskkonnas x-tee teenuste kaudu. Pärast esmakordset registreerimist on edaspidi võimalik siseneda e-posti aadressi ja parooli abil.

ERRi teatel on nad valmis alustama läbirääkimisi kõigi suuremate sisutootjate, tele- ja raadiokanalite ning filmiarhiividega, kes on huvitatud oma audiovisuaalse materjali säilitamisest ja avalikustamisest ERRi arhiivis. Esimene sellelaadne koostöö on teostamisel MTÜ Eesti Filmi Andmebaasi poolt loodava Eesti filmi infosüsteemiga.

Veebipõhine juurdepääs ERRi arhiividele avardub pidevalt. Saadete avalikustamiseks tuleb need esmalt digiteerida, restaureerida ning täpsustada metaandmed. Kuna täiskvaliteedis failid on väga mahukad, siis transkodeeritakse neist andmemahult väiksem veebile sobilik formaat. See on aeganõudev töö ja esialgu ongi võimalik tutvuda materjalidega, mis on selle protsessi juba läbinud, teatas ERR.

Rahvusringhäälingu arhiiv veebis rikastub ajas, sest audiovisuaalse kultuuripärandi maht on väga suur ja seda toodetakse pidevalt juurde.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755