29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihased linnud – Soome uus Nokia?

Apple’i IPhone’i vahendusel maailmas ootamatult populaarseks saanud mäng „Vihased linnud“ on soomlaste uus lootus maailma tehnoloogiakaardile tagasi pääsemiseks nüüd kus endine lipulaev Nokia teeb vähikäiku.

„Me ei saa omale enam uut Nokiat,“ tunnistab agentuurile Bloomberg Nokia juhatuse liige Risto Siilasmaa, kes lõi oma tudengipõlves aastal 1988 tarkvarafirma F-Secure OY. „Küll aga oleks meil vaja kümme või sadakond uut F-Secure’d või palju „Vihaseid linde“ (Angry birds) ja firmasid nagu APE Payments.“

Nokia osakaal Soome majanduses on kahanenud uurimisinstituudi ETLA hinnangul 1,6%-le SKPst võrreldes hiilgeaegadega aastal 2000, mil see moodustas Soome SKPst 4%. iPhone’ide ja muute uute seadmete pealetung on kahandanud Nokia kasumid 2007. aasta 7,2 miljardilt eurolt tänavu 1,6 miljardile eurole. Soome vajab aga uusi firmasid ja uusi töökohti, et katta ELi ühe kõige kiiremini vananeva ühiskonna kasvavad pensioni- ja tervishoiukulud.

Megahitiks kujunenud mängu „Vihased linnud“ loonud Espoo firma Rovio Mobile OY on üks näide uutest tehnoloogiafirmadest, mis üritavad Nokiast jäänud tühimikku täita. Mängust, mille sisu on lihtne – katapuldist lennutatud linnud ründavad sigade kindlusi, kuna sead on varastanud lindude munad – on saanud iPhone’i enim müüdud rakendus 61 riigis. Mängu allalaadimise eest on makstud üle 10 miljoni dollari. Hiljuti Londonis toimunud virtuaalkaupade messil lubas firma turundusjuht Peter Vesterbacka mängule juba järge – kogu lugu ka sigade vaatevinklist. Tulemas on linnumängu pühadeversioon, Facebooki’i versioon pluss kaubamärgi ümber on tekkinud meene ja mänguasjamüük.

Perspektiivikate firmade seas loetleb Bloomberg ka Soome mängufirmasid Sulake Corp OY ja Grey Area OY ning internetimaksete tarkvara arendanud APE Paymenti.

Soome riik püüab omalt poolt selliseid uusi alustavaid ettevõtteid toetada – arendustegevuse rahastamiseks loodud Tekes kahekordistas aastased toetussummad noortele innovaatoritele aastani 2014 30 miljonile eurole. Koos teiste programmidega ulatuvad riiklikud toetused aastas 60 miljonile eurole.

Samas ei soosi Soome ärikliima alustavate innovaatiliste firmade kosumist. Maksud on kõrged, turud keskustest kaugel ning investoritel vähe motivatsiooni oma raha mängu panna, ütles Siilasmaa. Twitteri kaksiku Jaiku ning andmebaasisüsteemi MySQL loojad müüsid need vastavalt firmadele Google ja Sun Microsystems, Linuxi tarkvara loonud Linus Torvalds kolis 1997. aastal Californiasse.

Ka riskikapitali on aga vähe. Selle aasta esimesel poolel õnnestus Soome kõrgtehnoloogiafirmadel hankida Technopolis OY andmetel 70 miljonit dollarit võrreldes näiteks 577 miljoni dollariga Iisraeli firmadele.

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755