16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domeenide ümberregistreerimise aega ei pikendata

Kaks päeva tagasi kogunenud Eesti Interneti SA ja registripidajate töörühm, et Eesti riigitähisega domeenide ümberregistreerimisperioodi pikendamiseks põhjust pole, teatas Eesti Interneti SA.

„Domeenide ümberregistreerimisperioodi lõpp on sisuliselt ukse ees. Domeenide registreerimise korrast tulenevalt langeb ümberregistreerijate teenindamise põhiraskus just registripidajatele ja olime väga huvitatud nende seisukohtadest,“ ütles töörühma esimees, Eesti Interneti SA registripidajate koordinaator Kristo Kraanat.

Töörühm arvestas, et kasutuses olevaid .ee domeene on 35 000–40 000. Ülejäänud domeenid pole valdavas enamuses enam kasutuses, need on Kraanati sõnul näiteks registreeritud ajutise iseloomuga kampaanialehtede jaoks või muul põhusel tänaseks tarbetuks muutunud. "Kuna varem tasuti domeenide eest riigieelarvest, siis oli paraku valdav mentaliteet “mõisa köis  las lohiseb” ja registrisse oli jäetud suur hulk mitte kasutuses olevaid domeene. Registrit korrastab ümberregistreerimine selgitab need domeenid välja ja muudab need uuesti vabaks,” lisas Kraanat.

“Tähtaegade edasilükkamine ühtegi konkreetset probleemi ei lahendaks ja varem väljaöeldud kuupäevad jäävad paika,“ ütles Kraanat.

Kraanat pani siiski inimestele südamele, et ümberregistreerimisperioodi lõpp on väga lähedal, seega ei maksa domeeni ümberregistreerimisega enam viivitada. "Domeeni tähtajaks ümberregistreerimata jätmine toob endaga kaasa kustutusmenetluse alustamise, mille käigus ümberregistreerimata domeen esmalt lõpetab oma töö ja lõpuks muutub ühel hetkel vabaks. Domeeniga seotud e-postiaadressid, kodulehed ja muud teenused lakkavad loomulikult kustutamismenetluse käigus töötamast,“ kirjeldas ta.

Eesti Interneti SA ja registripidajate töörühmas osalesid Zone Media OÜ, Elion Ettevõtted AS, Elkdata OÜ, Webnest OÜ-st ja Spin TEK AS.

Enne selle aasta 5. juulit registreeritud EE-lõpuliste domeenide ümberregistreerimiseks on aega kuni 5. jaanuarini 2011.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755