16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tele2 kavatseb vaidlustada 4G konkursi tulemused

Tele2 Eesti kavatseb vaidlustada neljanda põlvkonna mobiilside (4G) sagedusloa konkursi tulemused, sest ei pea õigeks Elisa Soome tütarfirmade tehtud ebarealistlike pakkumiste võitjaks tunnistamist.

Eile avalikustas tehnilise järelevalve amet mobiilside neljanda põlvkonna 2500– 2690 MHz sagedusala lubade andmiseks korraldatud avaliku konkursi võitjad. Mobiilsidefirmade jaoks kõige perspektiivikamas FDD 2x20 MHz kategoorias tunnistati kaheksa pakkuja seas parimaks Elisa Soome emaettevõttega seotud firmad Saunalahti Group ja Dial Media ning AS EMT.

“Leiame, et konkursi käigus on kvalifitseeritud kaks ilmselgelt fiktiivset ja ebarealistlikku pakkumist Elisa Soome tütarfirmade poolt, mille teostamatust on tunnistanud protokollis ka tehnilise järelevalve ameti hindamiskomisjon ise,“ ütles Tele2 Eesti juhatuse esimees Toomas Tiivel.  “Operaatorite seisukohalt olid konkursi tingimused mõistlikud, kuid kahjuks leidus ettevõtteid, kes neid pahatahtlikult ära kasutasid ja seeläbi konkurentsi takistavad. Meil on põhjust arvata, et need kaks pakkumist võetakse pakkujate poolt tagasi. Kui seda ei tehta, siis kavatseb Tele2 konkursi tulemused vaidlustada, sest meie hinnangul on konkursi tingimustega manipuleeritud, mis pikas perspektiivis seab ohtu riigi infotehnoloogilise arengu.”

Elisa Eesti juht Sami Seppänen tunnistaski juba ERRi uudisteportaalile, et Dial Media on andnud tehnilise järelevalve ametile teada, et ei plaani riigilõivu tasuda ehk loobub. Saunalahti plaane ta ei täpsustanud.

Konkursi kõige olulisemaks kriteeriumiks oli osalejate poolt lubatav finantseeringute maht ehk järgmisel kuuel aastal rajatav 4G tugijaamade hulk. Kui kolmandaks jäänud EMT lubas rajada kuue aastaga 1950 tugijaama ja neljandaks jäänud Tele2 Rootsi 1100 tugijaama, siis esimesed kaks kohta hõivanud Saunalahti ja Dial Media on lubanud rajada vastavalt 6001 ja 6000 tugijaama. Seejuures on investeeringute plaanis viiel esimesel aastal null ja kõigi jaamade rajamine on planeeritud 2016. aastaks ehk ühel aastal peaks soomlased kahe ettevõtte peale kokku rajama keskmiselt 46 tugijaama ühes tööpäevas, mis mobiilsideasjatundjate hinnangul pole realistlik. Konkursil eelviimaseks jäänud Elisa Eesti lubab aga oma pakkumises rajada võitjatest kümme korda vähem jaamu ehk 615. Tele2 Eesti pakkumine oli 6. kohal ning lubati rajada 700 tugijaama.

Kuue sagedusloa saamiseks esitati kokku 11 pakkumist  9 ettevõttelt. Tehnilise järelevalve ameti peadirektori käskkirjaga tunnistati konkursi FDD 2x20 MHz võitjateks Saunalahti Group OYJ, Dial Media OY ja AS EMT; konkursi FDD 2x10 MHz võitjaks Elion Ettevõtted AS ja konkursi TDD 20 MHz 2 objekti võitjaks AS EMT.

Konkurss loetakse lõppenuks hetkel, mil võitja on tasunud sagedusressursi eest riigilõivu ning võitjale on väljastatud  sagedusluba. Tehnilise järelevalve ameti senine praktika näitab, et esimeses järgus välja kuulutatud võitjad ei pruugi loobumise või  riigilõivu tasumata jätmise tõttu sageduslubade omanikuks saada.

Äripäev kirjutas novembris, et operaatorid on huvitatud eelkõige loast näitajatega FDD 2 x 20 MHz, mida on ainult kolm. Tele2 juht Toomas Tiivel ütles, et kuna konkurss on avatud kõigile Euroopa Liidus tegutsevatele operaatoritele, siis on ka võimalus, et keegi kohalikest võib soovitud loast ilma jääda. Loe lähemalt siit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755